CHENNAI - Met een diepe zucht ging bondscoach Roelant Oltmans dinsdagmiddag zitten in de perskamer van het Mayor Radhakrishnan Stadion in Chennai. "Hier krijg ik grijze haren en hartkloppingen van", sprak hij met een vermoeide glimlach na de benauwde zege op titelhouder Spanje (3-2) bij de Champions Trophy.

Tien minuten voor tijd leidde Nederland nog met 3-0 waarna een zenuwslopende slotfase volgde. In de laatste seconden miste de ploeg van de Nederlandse bondscoach Maurits Hendriks nog een strafcorner. Oranje speelde op dat moment al enige tijd met tien man door een gele kaart voor verdediger Van der Weide.

Oltmans: "Toch zijn dit de wedstrijden waarom het gaat. Hier doe ik het als coach allemaal voor. Wat een opwinding, wat een spanning. We hebben verdiend gewonnen, maar niet zonder geluk."

Met zeven punten uit drie duels staat de grillige ploeg van Oltmans er goed voor bij de Champions Trophy. Oranje speelt in de groepsfase nog tegen de grote favoriet Australië (woensdag) en India (vrijdag). "We hebben alles in eigen hand", concludeerde Oltmans voldaan. "Het duel met Australië zullen we zeker niet laten lopen. Het wordt heel moeilijk om van deze topfitte ploeg te winnen, maar we gaan het zeker proberen. Deze wedstrijden op het hoogste niveau hebben we juist nodig om beter te worden."

Cruciaal

Voor Nederland en Spanje was het derde duel in Chennai van cruciaal belang. Verlies zou vrijwel zeker uitschakeling voor de eindstrijd betekenen. "We hebben deze wedstrijd daarom ook als een finale benaderd en gespeeld", legde Oltmans uit. "Als team hebben we het uitstekend gedaan. Alleen jammer en onbegrijpelijk dat we het bijna toch nog weggeven. Voor het moreel in de ploeg is het in elk geval heel goed dat deze wedstrijd positief is afgelopen."

De plotselinge chaos in de slotfase deed denken aan de finale van het Europees kampioenschap in Leipzig begin september, ook tegen Spanje. Drie minuten voor tijd raakte Oranje toen bij een stand van 2-1 ook de kluts volledig kwijt (2-4). Afgelopen zondag ging het tegen wereldkampioen Duitsland in de laatste zeven minuten eveneens fout (2-2 na 2-0).

Zorgen

"Ik maak me zorgen over de slechte manier waarop we belangrijke wedstrijden uitspelen", gaf Oltmans toe. "Dat maakt hockey echter ook zo leuk. In de laatste minuten kunnen de gekste dingen gebeuren. Maar van mij mag het allemaal wel wat minder aan onze kant."

In de tiende minuut kwam Nederland op voorsprong via Matthijs Brouwer die attent reageerde op een afgeweerd schot van Reckers, 1-0. Vijf minuten later kon Taekema uit de eerste strafcorner de broze marge verdubbelen. De specialist van Amsterdam faalde echter opnieuw, zijn vijfde opeenvolgende misser in India. Later zou de tweede strafcorner, een variant met Taekema opnieuw als schutter, evenmin succes opleveren.

Onbenut

De Spaanse strafcorner verliep eveneens stroef. De eerste vier bleven onbenut. Dankzij doeltreffend werk van opnieuw Matthijs Brouwer en Klaver leek Oranje na de 56e minuut niet meer in gevaar te komen. Spanje kreeg in een alles-of-niets offensief echter plotseling kans op kans. Freixa (strafcorner) en Tubau scoorden, maar de zesde strafcorner in de laatste minuut leverde net geen treffer op, mede dankzij de excellerende doelman Vogels: 3-2.