ST. PETERSBURG - Bondscoach Sjors Röttger voorspelde een stunt van zijn vrouwenteam op het wereldkampioenschap handbal in Rusland en maandag was het bijna zover. De Nederlandse handbalsters verrasten in de eerste wedstrijd van de hoofdronde topland Noorwegen en speelde onverwacht met 30-30 gelijk.

Het was spannend in het IJspaleis van St. Petersburg. Nederland speelde zeer sterk handbal. Snelle aanvalscombinaties gaven de ploeg bij rust een voorsprong van 16-12. In de tweede helft kwam het aangeslagen Noorwegen toch terug in de wedstrijd en nam zelf in de slotfase een 29-30 voorsprong. Aanvoerster Diane Lamein maakte de dikverdiende gelijkmaker.

Historisch

Nederland houdt door het gelijke spel nog alle zicht op een plaats bij de beste acht op dit WK. Dat zou historisch zijn. Maar de A-status van NOCNSF, die Oranje daarmee verdient, is zeker zo welkom. De ploeg lijkt de aansluiting met de wereldtop te hebben gevonden, maar extra geld en faciliteiten zijn nodig om zich tussen de toplanden te handhaven.

Het was een wedstrijd waarin bijna alles klopte. Vanaf het begin speelde het team van Röttger gretig en kordaat. Pearl van der Wissel en Joyce Hilster waren snel en trefzeker, Natasja Burgers jaagde de ploeg aan en Lamein legde er drie strafworpen in. Bij rust leidde Nederland met 16-12 tegen de wereldkampioen van 1999, tweevoudig Europees kampioen en bezitter van drie olympische medailles.

Onnodige foutjes

De Noren waren duidelijk van slag. In de tweede helft bleef Oranje goed doorgaan en na drie kwartier stond het 24-20. Toen sloop er vermoeidheid in de ploeg en kwamen toch de onnodige foutjes. "Het tempo lag zo hoog, het was echt krachtenverslindend", zei Lamein. De aanvoerster memoreerde de status van de Scandinaviërs; "Als je zo goed speelt tegen een topland met zulke topschutters, mogen we onszelf feliciteren met dit punt. Hoewel het in de slotfase wel met lood in de benen ging."

De Noren scherpten de dekking aan en vochten zich terug in de wedstrijd. De ploeg, waarin topschutter Kristine Lunde elf keer doel trof, moest wel. Verlies betekende een schandelijk verkeken kans op een plek bij de laatste acht. En hoewel de niet geheel fitte Saskia Mulder messcherp bleef mikken vanaf de linkerhoek, de jonge Maura Visser keer op keer zonder ontzag door de Noorse defensie denderde, bleef de stunt uit.

In de enerverende slotminuut ging Noorwegen nog bijna met de winst aan de haal, maar keepster Debbie Klijn keerde het schot. In de snelle uitbraak die volgde, slingerde Van der Wissel de bal naast.

Teleurgesteld

"Geen land bouwt het spel zo snel vanaf het midden op als wij. Dat kost veel energie en het brak ons op", zei bondscoach Röttger. "Maar we zijn eigenlijk hartstikke teleurgesteld en dinsdag gaan we er weer vol in tegen Hongarije."