ZEIST - Voetbalbond KNVB is op jacht naar toegangsbewijzen voor het wereldkampioenschap in Duitsland volgend jaar. Het aantal toegewezen kaarten is zo klein, dat de KNVB vrijdag, de dag van de loting in Leipzig, meteen een dringend beroep op de organisatie van het WK deed om méér. Een reactie bleef nog uit.

De Supportersclub Oranje telt al ruim 60.000 leden. De KNVB krijgt echter per duel slechts 8 procent van de capaciteit van een stadion toegewezen, nog minder dan destijds tijdens het Europees kampioenschap in Portugal in 2004. Bij een toeschouwerscapaciteit van bijvoorbeeld 50.000 krijgt de bond derhalve niet meer dan 4000 tickets in handen.

De KNVB diende overigens al voor de loting een schriftelijk verzoek in bij de wereldvoetbalbond FIFA om meer kaarten. Eén ding is al duidelijk: De vraag zal het aanbod altijd overtreffen. Zwarthandelaren zullen proberen dat vacuüm te vullen. De bond in Zeist is erop gebrand dit fenomeen vroeg aan te pakken.

Stadionverboden

Alle kaarten zullen in een zo vroeg mogelijk stadium op naam moeten worden gezet. "Hierdoor wordt het onmogelijk om bijvoorbeeld twintig kaarten op de zwarte markt te kopen en met vrienden zomaar het stadion in te wandelen. Daarnaast worden alle inschrijvingen gecheckt op stadionverboden", aldus de KNVB.

Die maatregel sluit zwarte handel natuurlijk niet geheel uit. Toch was er de afgelopen dagen, aansluitend op de loting, nog weinig vraag en aanbod. Op de grote veilingsites op internet was zondag slechts één supporter die vroeg om een plaatsbewijs voor de wedstrijd tegen Argentinië. "Prijs nader overeen te komen", schreef hij er voorzichtig bij.

Supporters kunnen natuurlijk ook proberen via de website van de FIFA aan kaarten te komen. Die startte maandag weer een verkoopronde, maar de kans op een toegangsbewijs is klein gezien de overstelpende belangstelling wereldwijd. Op 15 januari sluit de FIFA zijn verkoop. De laatste verkoopronde is van 15 februari tot 15 april.

Kaarten

De organisatie in Frankfurt bracht maandag ondertussen nog eens 250.000 kaarten op de markt. Die zijn voor 63 duels. Alleen voor de openingswedstrijd van Duitsland tegen Costa Rica is geen stoeltje meer beschikbaar. In totaal verkoopt men 3,2 miljoen kaarten. De netto-opbrengst daarvan is berekend op 200 miljoen euro. Het wereldkampioenschap wordt gehouden van 9 juni tot en met 9 juli, de dag van de finale in Berlijn.