TRIEST - Het Nederlandse zwemmen telt internationaal weer een beetje mee. Na het teleurstellend verlopen WK vorig jaar in Montreal deed Oranje bij de Europese kampioenschappen in Triëst weer van zich spreken met vijf gouden, een zilveren, twee bronzen medailles, drie wereldrecords en talloze nationale toptijden.

Al maakte het succes in Italië de magere oogst in Canada (een keer zilver) niet in een keer goed. De wedstrijden op de kortebaan worden toch vaak gezien als het circus van het zwemmen. "Maar gezien het niveau van dit toernooi hoeven we er niet langer denigrerend over te doen", stelde coach Fedor Hes.

"Als je als land met de estafette drie keer een wereldrecord zwemt, blijkt dat het met de breedte gewoon goed zit. Deze resultaten geven dan wel geen enkele garantie voor de EK volgend jaar in Boedapest. Maar we kunnen wel hopen dat dit iedereen hierdoor extra motivatie krijgt om nog harder te werken en er deze zomer ook te staan."

Wereldrecord

De mannen zorgden zondag voor een passend slotakkoord aan de Italiaanse kust. Met de aanscherping van het eigen wereldrecord (1.25,55) pakten Mark Veens, Mitja Zastrow, Gijs Damen en Johan Kenkhuis op de 4x50 vrij (1.25,03) de laatste gouden plak van het toernooi.

"We konden natuurlijk ook niet achterblijven bij de vrouwen", glunderde Johan Kenkhuis, die met 20,53 de beste Nederlandse split realiseerde. "We waren er echt op gebrand dit goud te pakken en Van den Hoogenband was er niet eens bij. Dit kan de komende tijd alleen nog maar beter worden."

De Europese titel betekende ook een beloning voor Mark Veens. Het hele toernooi zwom hij in de anonimiteit van het ene naar het andere persoonlijke record. "Op een gegeven moment was het toch wel een beetje zuur dat ik overal naast zat. Maar dit maakt natuurlijk alles goed."

Marleen Veldhuis

De vrouwen hadden in Triëst het belangrijkste aandeel in het succesvol verlopen toernooi. Marleen Veldhuis maakte haar status als kopvrouw waar door na haar goud op de 100 vrij voor de tweede keer haar titel op de sprint te prolongeren. Al kostte het de Twentse met haar tijd van 24,32 in de slotmeters moeite om de Italiaanse Chiuso (24,37) voor te blijven.

"Ik heb op niemand gelet, maar het schijnt nogal spannend te zijn geweest. Het was ook zeker mijn doel om een betere tijd neer te zetten, maar het geeft ook een lekker gevoel dat ik het ook met een mindere vorm kan afmaken. Dit is toch te danken aan alle race-ervaring van de afgelopen tijd. Het gaat me steeds makkelijker af een wedstrijd te zwemmen."

Bronzen plak

Naast Veldhuis verraste Hinkelien Schreuder met een bronzen plak op de 100 meter wisselslag. Bovendien wist de zwemster van NZE op dit nummer en op de 50 rug vier keer een nationaal record te realiseren. De twee Twentse meiden stonden zaterdag ook aan de basis van het wereldrecord van het Nederlandse kwartet op de 4x50 meter wissel (1.47,44).

De medailleoogst van Oranje had met een beetje geluk nog groter kunnen zijn. Robin van Aggele kwam in de finale van de 100 wissel met 54,17 eenhonderdste tekort voor het bronzen plak, maar hij zwom wel het acht jaar oude Nederlandse record van Marcel Wouda (54,18) uit de boeken.