CHENNAI - De Nederlandse hockeyers hebben zondag bij de Champions Trophy in India de zege uit handen gegeven. Oranje leidde in het duel met wereldkampioen Duitsland acht minuten voor tijd nog met 2-0 door twee treffers van Roderick Weusthof. In de slotfase sloeg Duitsland alsnog terug: 2-2.

Nederland, dat zaterdag met 4-1 won van Pakistan, staat in de rangschikking met vier punten op de tweede plaats, achter olympisch kampioen Australië (zes punten). Maandag is een rustdag, dinsdag speelt Nederland tegen titelhouder Spanje.

Oranje domineerde zondag tegen Duitsland, dat zaterdag met 1-4 verloor van Australië, in vrijwel de gehele eerste helft. Nederland haalde evenwel te weinig rendement uit het veldoverwicht. Op de Australische manier, met harde slagen van het middenveld richting de cirkel, trachtte de ploeg van Oltmans de Duitse verdedigingsmuur te breken.

Technisch hoogstandje

De grote druk die Oranje uitoefende, leidde niet tot veel uitgespeelde kansen. Alleen Weusthof kwam tot scoren via een technisch hoogstandje. De sterke De Nooijer was ook twee keer dicht bij een treffer. De andere Nederlandse aanvallers konden niet loskomen uit de straffe Duitse dekking. Twee strafcorners van Taekema, die zaterdag tegen Pakistan ook al twee keer miste, leverden evenmin succes op.

Duitsland, dat na de Olympische Spelen in Athene 2004 meer dan een half elftal moest vervangen, was slechts sporadisch gevaarlijk. Twee strafcorners bleven onbenut, mede door een slechte uitvoering. Cristopher Zeller miste vlak voordat Weusthof de score opende een grote kans. Taekema moest op slag van rust nog een bal van de doellijn halen.

Met een schitterende actie leek De Nooijer zijn ploeg tien minuten na de rust van de zichtbare spanning te verlossen. Na een lange rush wachtte de spelmaker op het juiste moment om Weusthof aan te spelen. De spits van SCHC, vorig seizoen topscorer in de hoofdklasse met 27 treffers, wist wel raad met het buitenkansje, 2-0.

Vermoeidheid

Ook na die treffer speelde Nederland nog geen gewonnen wedstrijd. Doelman Vogels moest twee keer redding brengen voordat Weusthof de kans op zijn derde doelpunt liet liggen. Die misser kwam het wegzakkende Oranje duur te staan. In de slotfase verloor Nederland de controle over de wedstrijd. Christopher Zeller, uit de vierde strafcorner, en Witthaus profiteerden van de vermoeidheid in de Oranje-gelederen: 2-2.