WAALWIJK - Sparta zakt steeds verder weg in de eredivisie. De Kasteelclub verloor zondagmiddag bij RKC Waalwijk (2-3), dat door de zege zijn positie in de middenmoot verstevigde.

De laatste zege behaalde Sparta op 25 september tegen Heracles Almelo. Daarna pakten de Rotterdammers nog maar twee punten. De uitspraak van trainer Vloet dat zijn ploeg de nacompetitie zou ontlopen, wordt met de week ongeloofwaardiger. Sparta mist daarvoor gewoonweg de kwaliteit. Alleen Obodai en Van den Bergh steken boven de middenmaat uit.

Een allerminst overtuigend RKC, dat de laatste twee duels tegen Vitesse en Ajax verloor, hoefde tegen Sparta niet eens tot het uiterste te gaan om de drie punten in Waalwijk te houden. De ploeg van trainer Koster kreeg van Sparta alle medewerking om de achterstand bij rust (strafschop Polak) recht te zetten. Doelman Ponk, die vorige week tegen ADO Den Haag al blunderde, ging bij de 1-1 van Martens opnieuw opzichtig in de fout. Ook bij de 2-1 van Hoogendorp en 3-1 van Molhoek ging Ponk niet vrijuit. Hij verzuimde tot twee keer toe uit zijn doel te komen om een hoge voorzet te onderscheppen.

Strafschop

Door de doelpuntrijke tweede helft ging het publiek nog redelijk tevreden naar huis, want voor rust was het duel niet om aan te zien. Pas in de 33e minuut schrokken de toeschouwers wakker toen RKC-spits Hoogendorp alleen voor doelman Ponk naast schoot. Het venijn zat echter in de slotseconden. De grillige Spartaan Bouaouzan ging op de solotoer en kreeg in het strafschopgebied een duw van Keller. Arbiter Koopman twijfelde niet en wees meteen naar de stip. Polak wist vervolgens wel raad met de strafschop: 0-1.

In de tweede helft zette RKC meer druk. Met als resultaat na zeventig minuten de 3-1 op het scorebord. Daarna verzuimde RKC om verder uit te lopen. De 3-2 van Van den Bergh kwam voor Sparta te laat. "Opnieuw verlies je door eigen fouten. Zo gaat het haast elke week. Dat komt het zelfvertrouwen niet ten goede", aldus een teleurgestelde Vloet.

Nederlaag FC Utrecht

Als geslagen honden stapten de spelers van FC Utrecht zondagmiddag van het veld van stadion Nieuw Galgenwaard, het hoofd diep verscholen tussen de schouders. Het veld waarop zojuist met 2-0 was verloren van FC Groningen, hetzelfde veld waarop zij amper een week eerder arm-in-arm stonden bij het emotionele afscheid van hun overleden ploegmakker David di Tommaso.


Foto: Erik Bouwman | Eerste wedstrijd van Utrecht na overlijden David Di Tomasso

Het was de vraag of een overwinning bij de hervatting van de competitie het verdriet in de Utrechtse ploeg had kunnen verzachten, maar de nederlaag deed de tragiek nog extra pijnlijk voelen. "Een teleurstellend resultaat", zei trainer Foeke Booy na afloop. "We hebben ons zo goed en zo kwaad als het ging proberen voor te bereiden op deze wedstrijd, we hebben alles geprobeerd, maar de normale scherpte was er niet. Volledig je ervan afsluiten, dat kan ook niet. Maar nu zetten we er definitief een punt achter, wij moeten door en het voetbal gaat door."

Zwart

Voor aanvang van de wedstrijd werd nog even stil gestaan bij de plotselinge dood van de 26-jarige Fransman. Met lood in de benen probeerden de spelers vervolgens de daad weer op te pakken. De 20.000 toeschouwers waren voor een groot deel in het zwart gekleed en stonden massaal achter hun zo geplaagde favorieten die na een rouwperiode van dertien dagen zich weer op een bijzaak als voetbal moesten concentreren.

Er werd in het veld weer geschoffeld, er werd weer gemopperd op de scheidsrechter, er werd alleen niet gescoord. Spits Nelisse miste een handvol kansen en ook de invallers Tanghe en Van den Bergh waren te overhaast in de afwerking.

In de slotfase sloeg FC Groningen, dat tot nu toe alleen uit de uitwedstrijd tegen NAC één puntje had gehaald, in de counter twee keer zonder mededogen toe. Salmon was kort voor de rust nog van scoren afgehouden door doelman Terol na een slechte terugspeelbal van Braafheid. De Zuid-Afrikaan scoorde tien minuten voor tijd alsnog, na een voorzet van Van der Linden. Diep in blessuretijd verdubbelde Yuri Cornelisse de marge.

"We hebben de muur van uitwedstrijden geslecht", zei trainer Jans. "Het was fijn om mee te delen in deze bijzondere entourage. Uiteindelijk gaat het weer om het voetbal en we zijn nóg blijer met deze overwinning."