ARNHEM - Afgestapt van de huisstijl met buitenspelers vierde Ajax zondagmiddag in het Arnhemse Gelredome meteen een succesje. Op bezoek bij het gevreesde Vitesse counterden de Amsterdammers naar een probleemloze overwinning: 0-2.

Bekijk video Ajax: Modem/ Breedband

Bekijk video Vitesse: Modem/ Breedband

Nood breekt kennelijk zelfs bij Ajax wetten. Ook bij absentie van fitte buitenspelers in vorm hield trainer Blind het hele seizoen vast aan een spelsysteem met twee buitenspelers en een centrumspits. Geheel volgens de filosofie van de club benadrukte Blind na een nederlaag steeds weer dat de veldbezetting met vleugelspitsen in zijn ogen altijd de beste is. Hij speelde nog liever met een middenvelder of centrumspits op de flank dan dat hij terug moest vallen op een spelstijl zonder buitenspelers.

Povere resultaten in de laatste drie uitwedstrijden in de competitie deed Blind in de aanloop van het duel met Vitesse van gedachten veranderen. Ajax ging zowel bij PSV, NEC en FC Utrecht onderuit. De Amsterdammers maakten in de bewuste drie wedstrijden bovendien geen enkel doelpunt.

Spelstijl

Zo kon het gebeuren dat Ajax bij Vitesse met twee centrumspitsen en vier middenvelders acteerde. Rosenberg kreeg voorin assistentie van Charisteas die na ruim twee maanden eindelijk hersteld was van de hersenschudding uit de thuiswedstrijd tegen Arsenal.

Met de nieuwe spelstijl kreeg Ajax meer kansen dan tijdens de laatste drie uitwedstrijden in de competitie bij elkaar. De Amsterdammers profiteerden onvoldoende van de geboden ruimte en mogelijkheden. Daardoor mocht Vitesse, zonder kansen te creëren, tot een kwartier voor tijd hoop op een gelijkspel koesteren.

Openingstreffer

Ajax kreeg de openingstreffer nagenoeg cadeau. Verdediger Knol nam in de zeventiende minuut in zijn eigen strafschopgebied om onbegrijpelijke redenen snel een vrije trap. Hij schoof de bal in de voeten van Boukhari die vervolgens door Vreven werd getorpedeerd. Galasek benutte de strafschop koelbloedig: 1-0.

Ajax verzuimde vervolgens naar een grote voorsprong te counteren. Het duurde uiteindelijk tot de 75e minuut voor Charisteas op aangeven van Rosenberg het tweede doelpunt voor de Amsterdammers maakte. De flegmatiek ogende Griek wekte bij trainer Blind af en toe woede op. De oefenmeester heeft echter geen klagen over het doelpuntenmoyenne van Charisteas. Hij is met vijf doelpunten clubtopscorer. Meestal als invaller kwam de spits slechts tijdens zes competitieduels in actie.

Blind

Trainer Blind wilde niet zeggen of hij voorlopig vasthoudt aan een systeem met twee centrumspitsen. De kans is groot dat de trainer in thuisduels weer op een aanvalspel met buitenspelers terugvalt. Ajax gaat echter eerst nog op bezoek bij NAC.

Op zoek naar de meest ideale basisformatie speelt de trainer van Ajax nagenoeg wekelijks in een andere formatie. Net als tegen RKC vorige week kon Blind niet anders dan constateren dat Heitinga, Vermaelen en Juanfran uitstekend hadden verdedigd.

Rosenberg, Charisteas en schaduwspits Sneijder verdienen ook tijd om voorin aan elkaar te wennen. Wie weet komt de oefenmeester voor de winterstop dan toch nog tot een min of meer vaste formatie die zich uiteindelijk via de bovenste vijf plaatsen voor de play-offs kan kwalificeren.