ROTTERDAM - Met een verdiende 1-0-overwinning op PSV heeft Feyenoord de stand in de competitie weer spannend gemaakt. Door de zege van de Rotterdammers hebben AZ, Feyenoord en PSV na vijftien wedstrijden allemaal 35 punten. Lachende derde was AZ, dat weer koploper is omdat de ploeg van Van Gaal het beste doelsaldo heeft.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Feyenoord startte in De Kuip voortvarend tegen PSV, dat aantrad zonder aanvaller Koné. De Ivoriaan heeft last van een knieblessure. In het kapsel van het gewricht zit vocht, waardoor de medische staf meespelen niet verstandig achtte.

Kuijt

Feyenoord vreesde de afgelopen dagen dat Dirk Kuijt niet kon meedoen. De spits, tevens aanvoerder van de Rotterdammers, tobt met een kuitblessure, maar was toch voldoende hersteld om in de klassieker te kunnen voetballen.

De Feyenoord-icoon was in de beginfase van het duel meteen belangrijk voor zijn elftal. De Rotterdammers speelden het eerste kwartier van de topper in de eredivisie, die vooral voor Feyenoord erg belangrijk was, furieus. De ploeg van Erwin Koeman besefte bij verlies op een achterstand van zes punten te zullen komen. Winst zou de spanning aan de kop van de ranglijst optimaliseren.

Openingstreffer

Onder aanvoering van Salomon Kalou, die werd bekeken door bondscoach Marco van Basten, was Feyenoord in de beginfase erg gevaarlijk. In de achtste minuut leidde het tot de verdiende openingstreffer. Kalou stoomde na balverlies van Aissati op tot in het strafschopgebied van PSV, maar zag zijn schot geblokt. Kuijt stond echter op de juiste plaats om de bal met een rollertje langs Gomes te werken: 1-0.

PSV liet zich door de vroege achterstand niet van de wijs brengen. De stugge Eindhovense ploeg nam na een kwartier het initiatief, creëerde zelfs een aantal kansen, maar slaagde er niet in de gelijkmaker te produceren. Farfan, voor rust uitblinker aan Brabantse zijde, was vier keer dicht bij een treffer, maar had pech dat zijn schoten de juiste richting misten. Zijn grootste kans kreeg hij in de 22e minuut. Na een goed passje van Cocu omspeelde hij keeper Lodewijks en leek doeltreffend uit te halen. Bosschaart kopte zijn inzet echter van de lijn.

Aanvallend spel

Na de pauze werd het duel met de minuut boeiender. Zowel Feyenoord als PSV speelde aanvallend. De beste kansen waren echter voor de thuisploeg. Na een uur spelen voerde Hiddink een tactische wissel door die niet al te best uitviel voor de landskampioen. Tot die periode speelde PSV met twee spitsen en een ruit op het middenveld. In de 60e minuut haalde Hiddink Simons naar de kant ten faveure van aanvaller Robert. PSV verloor daardoor de controle in de wedstrijd en zag aanvalsgolf op aanvalsgolf op het doel van Gomes afkomen.

Toen de 2-0 uitbleef, bracht Hiddink na zeventig minuten met Sibon ook nog een vierde aanvaller het veld. In de slotfase stuurde hij zelfs keeper Gomes tot twee keer toe naar voren om de gewenste gelijkmaker te forceren. Het leidde tot hachelijke momenten, maar uiteindelijk niet meer tot goals, waardoor een zeer boeiende en vermakelijke topper uiteindelijk in Rotterdams voordeel werd beslist: 1-0.