TILBURG - Lornah Kiplagat (31) heeft haar eerste grote titel voor Nederland binnengehaald. De geboren Keniaanse veroverde zondag in Tilburg de Europese crosstitel. Ze bleef in het Leijpark na 6500 meter de Duitse Sabrina Mockenhaupt en de Zweedse Johanna Nilsson voor.

Kiplagat komt sinds de zomer van 2003 voor Nederland uit. Dit seizoen won ze al de zilveren medaille bij de wereldkampioenschappen op de halve marathon. Op de Olympische Spelen in Athene eindigde ze vorig jaar als vijfde op de 10.000 meter.

Kiplagat arriveerde donderdagavond in Nederland, na een verblijf in haar geboorteland Kenia. De overgang van warm naar koud viel haar zondag mee. "Ik vond het minder koud dan ik had verwacht. Het was goed te doen", zei ze na haar succes. De wegspecialiste had dit seizoen nog geen wedstrijd in het veld gelopen. In Tilburg wachtte ze lang met haar demarrage. "Dat was ook niet nodig. Iedereen lette op mij."

Spikes

Het was haar tweede medaille voor Nederland op een groot titeltoernooi, na het zilver in Edmonton op de WK halve marathon. "Deze is mooier. Het is een gouden", zei de donkere atlete, die doorgaans niet op spikes loopt. Zondagochtend wisselde ze een aantal keren van schoeisel. "Ik loop niet graag op spikes. Zeker niet als het een druk deelnemersveld is. Nu ging het goed."

Komend seizoen keert ze terug naar de baanatletiek, met het oog op de Europese titelstrijd in Zweden waar zij de 10.000 meter wil lopen. "Daar ga ik ook voor een medaille."