ENSCHEDE - Op bezoek bij FC Twente onderstreepte AZ zaterdag nogmaals dat het echt serieus voor de titel wil strijden. De Alkmaarders spelen dit seizoen niet alleen vaak goed en aantrekkelijk voetbal. Ze kunnen nu ook een slecht duel, zoals in Enschede, winnen: 1-3.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vergeleken met titelconcurrenten als PSV en Feyenoord beschikt AZ bovendien over een kwalitatief brede selectie. Trainer Van Gaal kan putten uit een groep van minimaal zestien min of meer gelijkwaardige spelers. Het was dan ook geen toeval dat twee invallers AZ langs FC Twente loodsten.

Bij een achterstand van 1-0 maakte Huijsegems in de 65e minuut gelijk. De Belg was pas na rust voor de tegenvallende Meerdink in het veld gekomen. Zeven minuten later bewees Koevermans opnieuw het gelijk van zijn trainer. De spits mocht na ruim een uur de onzichtbare topschutter Arveladze aflossen en bracht AZ aan de leiding. Vlak voor tijd, toen de weerstand van FC Twente allang was gebroken, bepaalde Landzaat de eindstand: 1-3.

Laag tempo

Tot de gelijkmaker van Huijsegems beleefde AZ onnodig grote problemen met FC Twente, dat niet over de geschorste N'Kufo kon beschikken. De Alkmaarse club combineerde in een veel te laag tempo en zag FC Twente na ruim een half uur via Bakircioglu op voorsprong komen: 1-0.

Tot zijn grote tevredenheid kon Van Gaal na rust met twee wissels het wedstrijdbeeld veranderen. Zeker na de gelijkmaker van Huijsegems werd zichtbaar waarom FC Twente tot dusver slechts vijf van de vijftien competitiewedstrijden heeft gewonnen.

Ontslag

Een groot deel van het publiek bij FC Twente stelt trainer Coolen verantwoordelijk voor de slechte prestaties van hun club. Het stadion in Enschede was tijdens de wedstrijd tegen AZ behangen met spandoeken waarop om het ontslag van Coolen werd gevraagd.

Spreekkoren

Tot ver na de wedstrijd drongen veel fans met diverse spreekkoren aan op een onmiddellijk vertrek van de coach. Volgens de supporters moet de oefenmeester FC Twente aanvallender laten voetballen. Ze vergeten echter dat hij niet over een ploeg beschikt waarmee dat mogelijk is. Zeker na het vertrek van Culina naar PSV kan FC Twente in kwaliteit niet wedijveren met een subtopper.

Hoewel het uiteindelijk toch nog geslaagd bezoek werd aan FC Twente, kon Van Galen niet camoufleren dat hij betere tijden heeft gekend bij AZ. De routinier mag van Van Gaal niet meer als schaduwspits acteren en startte ook tegen FC Twente met zichtbare tegenzin als linksbuiten.

Frustraties

De frustraties bij Van Galen groeiden naarmate de wedstrijd vorderde. Scheidsrechter Blom zag niet hoe hij Gakhokidze in de tweede helft een kopstoot gaf. De televisiebeelden signaleerden de domme actie van de speler van AZ wel. "De spelers en fans van FC Twente hebben Van Galen toch weer uit de tent gelokt", mopperde Van Gaal. "De openbaar aanklager zal wel in actie komen."