AMSTERDAM - ADO Den Haag heeft verder afstand genomen van de onderste plaatsen in de eredivisie. RBC Roosendaal werd zaterdagavond in het Zuiderpark in een rechtstreekse confrontatie met 3-0 teruggewezen.

"Een terechte overwinning", vond de Haagse trainer Adelaar. "Alleen hadden we het eerder moeten afmaken." Na de overwinning op Sparta (3-2) een week eerder pakten de Hagenaars opnieuw drie punten in de strijd tegen degradatie. RBC bleek niet bij machte de dadendrang van de Hagenaars te beteugelen.

Het lot van de Brabanders lijkt al voor de winterstop bezegeld. Met een totaal van slechts vier punten en amper enig perspectief voor de nabije toekomst heeft RBC een schier hopeloze achterstand op de concurrentie om degradatie te kunnen ontlopen. "Zeker nu ook Willem II punten gaat pakken, wordt de druk alleen maar groter", besefte trainer Roks.

Mogelijke ontsnapping

Desondanks houdt de weer in genade aangenomen Roks de hoop levend op een mogelijke ontsnapping. "We zijn niet eens halverwege de competitie", aldus de Zeeuw, "het lijkt me te vroeg om nu al de moed op te geven."

Waarop zijn optimisme is gestoeld, kon zijn ploeg ook in het Zuiderpark niet duidelijk maken. "Er is geen samenhang in de ploeg", vond Roks, die met name de geblesseerde Elkhattabi miste. Al na zes minuten moest doelman Volders zwichten, nadat Van der Leegte op aangeven van Mols 1-0 had ingetikt. Opnieuw Van der Leegte, Mols en Rankovic kregen de kans om het duel al in de eerste helft te beslissen, maar doelman Volders voorkwam dat.

Verloren wedstrijd

Na de Haagse openingstreffer speelde RBC al een verloren wedstrijd. Slechts van Kpaka ging bij vlagen nog enige dreiging uit, maar zijn schoten misten de juiste richting om doelman De Vries te verontrusten. Nadat Stroeve en Den Ouden nog opgelegde kansen hadden gemist, zorgde Kolkka met twee treffers in de slotfase voor de ruime overwinning.

Heerenveen

Als Heerenveen verder wil in de UEFA-beker moet het beter verdedigen dan zaterdagavond tegen Willem II (3-3). De Friezen moeten komende woensdag thuis in de cruciale wedstrijd tegen Levski Sofia winnen en geen tegendoelpunten incasseren om nog kans te maken op de derde plaats.

Maar de manier waarop Heerenveen tegen de Tilburgers defensief keer op keer blunderde, doet het ergste vrezen voor het bereiken van de derde ronde. Uiteindelijk bleef de schade tegen Willem II beperkt, omdat de ploeg voorin altijd op de klasse van spits Huntelaar kan rekenen. Hij redde als invaller met twee doelpunten een punt voor Heerenveen.

Binnen het half uur stond het laag geklasseerde Willem II in het Abe Lenstra Stadion op 3-0 door Caluwé en Hadouir (2). Bij alle doelpunten was de organisatie bij Heerenveen achterin volledig zoek. De thuisploeg mocht nog blij zijn dat het bij rust slechts 1-3 (treffer Bruggink) stond. Victoria en Bobson verzuimden van de tweede helft een formaliteit te maken.

Marcel Seip

Heerenveen speelde tegen Willem II zonder vleugelverdediger Marcel Seip. Hij hoorde vrijdag van trainer Verbeek dat hij op de bank moest plaatsnemen. Dat gesprek had tot gevolg dat Seip diep teleurgesteld naar huis ging en het duel vanaf de tribune moest volgen. Het gaat te ver om de nederlaag aan het ontbreken van vaste waarde Seip te wijten, maar zijn vervanger Henrico Drost kon als rechtsachter geenszins overtuigen en ging bij de 0-2 en 0-3 niet vrijuit. "Voetballen is aanvallen en verdedigen. En dat laatste zag er voor rust niet goed uit. Ik keek ook met verbazing naar die tegentreffers", aldus Verbeek.

Hij probeerde na rust met het inbrengen van Huntelaar (voor Bosvelt) puntenverlies te voorkomen. De topschutter ontbrak vorige week tegen AZ (1-2) door een knieblessure en zou tegen Willem II gespaard worden voor de confrontatie met Levski Sofia. Van dat scenario kwam dus niets terecht.

Onmisbaar

Maar zelfs een niet geheel fitte Huntelaar is voor Heerenveen onmisbaar. Hij maakte met twee doelpunten (totaal twaalf in de competitie) duidelijk dat hij rijp is voor een topclub.

Willem II kwam na rust niet meer onder de druk van Heerenveen uit. De ploeg had in de slotfase nog alle geluk. Tarvajärvi, Huntelaar en Breuer waren dicht bij 4-3. Trainer Zwamborn haalde als opvolger van de weggestuurde Maaskant wel zijn eerste punt.

NAC Breda

NAC Breda heeft er zaterdag voor gezorgd dat de rust rond de club voorlopig is teruggekeerd. Voor het eerst sinds 30 september won de ploeg van trainer Lokhoff weer een competitiewedstrijd. In Breda was NAC met 2-1 te sterk voor Heracles Almelo. Vonlanthen en Zwaanswijk troffen voor rust doel. Pas laat in de tweede helft scoorde Heracles via Jansen tegen. Het duel begon vanwege een stroomstoring in het stadion bijna een uur later dan de bedoeling was.

Bij een nieuwe nederlaag was de positie van trainer Lokhoff onder druk komen te staan. De doelstelling van de Bredanaars is om dit seizoen in de subtop te eindigen. Hoewel de competitiestart (met ondermeer een thuiszege op AZ) prima was, speelt NAC al weken ondermaats. Uit de laatste zeven duels werden maar drie punten gepakt.

Onacceptabel

Voor veel supporters was dat onacceptabel. Ook vorig seizoen deed NAC het al slecht en eindigde de club op de vijftiende plaats met drie punten meer dan nacompetitiedeelnemer RBC Roosendaal. Vandaar dat er in de zomer bijna een tiental nieuwe spelers werd aangetrokken, onder wie Van Hooijdonk.

Niet alleen de aanhoudend tegenvallende prestaties waren een reden voor de supporters om ontevreden te zijn, ook voetballend toonde NAC nauwelijks verbetering ten opzichte van vorig seizoen. Tegen Heracles begon NAC de eerste twintig minuten opnieuw slecht. Nurmela en de Japanner Hirayama kregen twee enorme kansen om de Almeloërs op voorsprong te schieten, maar zij faalden.

Juist op het moment dat een klein deel van het publiek begon te fluiten, kwam NAC op voorsprong. Na een combinatie tussen Mendes da Silva en Van Hooijdonk kon Vonlanthen de 1-0 binnenschieten. Snel daarna maakte Zwaanswijk uit een hoekschop 2-0.

Heracles Almelo kreeg voor rust een ideale mogelijkheid om terug te keren in de wedstrijd, maar Quansah miste een strafschop. Het bleef 2-0. De aansluitingstreffer kwam nog wel, maar pas tien minuten voor tijd toen Jansen een vrije trap succesvol met het hoofd verlengde.

Problemen

Voor de gepromoveerde ploeg van trainer Bosz worden de problemen met de week groter. Van de laatste elf wedstrijden won Heracles er maar één, thuis van hekkensluiter RBC Roosendaal. Door de zege van ADO Den Haag op datzelfde RBC, staat Heracles nu vijftiende.