CHENNAI - De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag in een hoopgevende stijl de eerste wedstrijd bij de Champions Trophy in India gewonnen. Oranje versloeg Pakistan met 4-1. Op de uitslag viel weinig tot niets af te dingen. Gezien het spelbeeld kwamen de Aziaten nog redelijk goed weg. Nederland liet onder meer drie strafcorners onbenut.

Het zag er eerst nog even naar uit dat de openingsronde van de 27e editie van het prestigieuze zeslandentoernooi in het water zou vallen. Zuid-India was door de mogelijke komst van een nieuwe cycloon weer in hoge staat van paraatheid gebracht. In november en begin december werd het gebied ook al geteisterd door orkanen, die gepaard gingen met hevige regenval.

De Indiase autoriteiten waarschuwden de bevolking vrijdag in de kwetsbare streken hoger gelegen plaatsen op te zoeken, niet onnodig het huis uit te gaan, en auto's en andere voertuigen uit bedreigd gebied te halen.

Vlekkeloze openingsdag

Zaterdag bleek de schade evenwel reuze mee te vallen. De aangekondigde cycloon was 's nachts boven zee uitgeweken naar het zuiden, waardoor in de stad Chennai amper iets te merken was van noodweer. Alleen een wolkbreuk vlak voor het begin van de tweede dagwedstrijd in het Mayor Radhakrishnan Stadion (Spanje - India 2-1), veroorzaakte enige overlast. Voor de rest kende de jaarlijkse Champions Trophy een vlekkeloze openingsdag.

Ook Oranje had een vloeiende start. Nederland speelde gretig en geconcentreerd en liet bij vlagen oogstrelend hockey zien. De Indiase liefhebbers op de tribune tracteerden de manschappen van bondscoach Oltmans, die tegen zijn voormalige ploeg speelde, soms op klaterend applaus en ook kreten van verrukking waren niet van de lucht.

Spelmaker De Nooijer opende de show met een indrukwekkende rush waarna Matthijs Brouwer de bal kon intikken, 1-0. Bij de 2-0 van De Nooijer en de 3-0 van Ronald Brouwer kwam het voorbereidende werk van Timme Hoyng. De middenvelder van Amsterdam legt kracht, karakter en techniek in zijn voorbereidende acties en lijkt voor Oltmans uit te groeien tot een vaste waarde.

Gele kaart

Het felle Oranje, dat Pakistan weinig tijd en ruimte bood, liet na de rust de stevige greep op de wedstrijd even vieren. Na de gele kaart voor Klaver kwam de 'Groene Machine' via Khan nog wel terug tot 3-1. Met tien man deed Reckers snel iets terug, 4-1. Voor Oranje, gebrand op revanche na drie verloren grote finales, had de Champions Trophy niet beter kunnen beginnen.