ST. PETERSBURG - De Nederlandse handbalsters hebben op overtuigende wijze de hoofdronde bereikt van het wereldkampioenschap in Rusland. De ploeg van bondscoach Sjors Röttger won zaterdag in Sint Petersburg het vijfde en laatste groepsduel met 30-27 van China. Nederland eindigt hierdoor in groep A als tweede met acht punten en speelt maandag de volgende interland.

In het eerste bedrijf had Oranje het nog moeilijk tegen de Chinese vrouwen, die een stugge defensieve muur opwierpen en in de aanval makkelijk scoorden. Pas in de tweede helft keerde het tij en gooide Oranje de remmen los.

Door de aanvallende impulsen van vooral Pearl van der Wissel, Natasja Burgers en Joyce Hilster boog het een achterstand bij rust van 14-16 om in een gedegen voorsprong. Hoekspeelster Hilster maakte de meeste doelpunten voor Oranje: zeven.

De handbalsters spelen maandag in de hoofdronde tegen Noorwegen, de nummer drie uit groep B. Daarna volgen nog twee duels tegen handbalnaties uit de wereldtop; dinsdag wacht Hongarije en donderdag Zuid-Korea.

Noorwegen verloor zaterdag weliswaar zijn laatste groepswedstrijd van Hongarije met 18-20, maar had aan zes punten uit vijf duels genoeg om in het toernooi te blijven.

Zware wedstrijden

Het team van bondscoach Sjors Röttger kan zich opmaken voor zware wedstrijden. Noorwegen is tweevoudig Europees kampioen (1998 en 2004) en veroverde in 1999 de wereldtitel in eigen land. Hongarije was in 2000 Europees kampioen. Maar Zuid-Korea heeft de beste staat van dienst; weliswaar geen wereldtitels, maar wel twee keer olympisch goud (1988 en 1992) en drie keer olympisch zilver (1984, 1988 en 2004).

Rusland en Kroatië, de nummers één en drie uit groep A, zijn ook ingedeeld in Nederlandse groep, waarin zes landen strijden om vier plaatsen bij de beste acht. Het team van Röttger hoeft niet opnieuw te handballen tegen deze ploegen, maar de resultaten uit de groepsronde tellen wel mee. En dus begint Oranje de hoofdronde met twee punten, te danken aan de 29-27 winst op Kroatië.

Rusland en Hongarije maken de beste start met vier punten.