EINDHOVEN - Eindhoven is in 2008 gastheer voor de Europese zwemkampioenschappen in het 50-meterbad. De Europese zwembond LEN heeft dit zaterdag tijdens de EK kortebaan in Triëst bekendgemaakt. Het toernooi komt in maart op de kalender. De definitieve data worden later vastgesteld.

Turijn was de enige tegenkandidaat, maar de Italiaanse bond trok zich op het laatste moment terug omdat de federatie in 2009 met Rome de wereldtitelstrijd heeft toegewezen gekregen.

"We waren al de gedoodverfde kandidaat en zo'n mededeling geeft je natuurlijk nog meer zelfvertrouwen", reageerde KNZB-voorzitter Erik van Heijningen. "Maar we hebben het spel gewoon tot het laatste moment meegespeeld en hebben zaterdagochtend met overgave onze plannen gepresenteerd. We zijn dan ook ontzettend blij dat er na zoveel jaar eindelijk weer een groot zwemtoernooi in Nederland zal zijn."

Nederland mocht in 1966 in Utrecht voor het laatst een Europese titelstrijd zwemmen organiseren.

Naast de EK langebaan in 2008 wees de LEN de EK in het 25-meterbad van 2007 toe aan het Hongaarse Debrecen en van 2008 aan Kroatië. De Europese titelstrijd kortebaan is volgend jaar in Helsinki. De EK waterpolo voor A-landen is in 2008 in Malaga.