TURIJN - Na een nogal desastreus begin van het seizoen stond Renate Groenewold vrijdagavond bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Turijn op de 1500 meter dan toch weer op het podium. Brons (1.58,40), achter Anni Friesinger (1.57,32) en Cindy Klassen (1.57,62). "Dit had ik ook niet verwacht."

Groenewold begon rampzalig in Calgary en herstelde hooguit licht in Salt Lake City. Ze stapte even van het ijs en op de fiets. In Thialf gaf ze vorige week al aan dat het de goede kant opging. "Dat gevoel zette de afgelopen dagen door. Ik wist dat het er zat aan te komen."

Zwaar

Het ijs van de Lingotto Oval noemde ze in haar voordeel. "Het is heel zwaar. Geeft niks mee. Daardoor kan ik op deze afstand in het laatste rondje het nodige terugpakken. Snel is het allemaal niet hier. Dat wisten we eigenlijk na de eerste trainingen al."

Goede dag

Uit het niets werd ze ineens weer genoemd als kandidate voor een Olympische medaille. "Misschien", zei de wereldkampioene allround van 2004. "Ik heb altijd gezegd dat de derde plaats op de 1500 mogelijk is, mits ik een zeer goede dag heb. Friesinger en Klassen zijn de specialisten bij uitstek, daar kom ik niet aan."

Paulien van Deutekom, debutante in het wereldbekercircuit, werd zesde in 1.59,48. Ongetwijfeld zal deze prestatie goed zijn voor een Olympische nominatie.

Marianne Timmer eindigde op de 500 meter verdienstelijk op de vijfde plaats. Ze kon leven met de 38,68. "Ik denk dat ik hier heel goed kan rijden." Ze durfde de piste in de Lingotto Oval zelfs te vergelijken met die van Nagano, waar ze in 1998 twee keer goud won op de Olympische Spelen en ze in 2004 wereldkampioene sprint werd. "Het lijkt er misschien wel een beetje op."

Als verwacht ging de zege op de sprint naar Manli Wang. De Chinese noteerde 38,25. De overige Nederlanders speelden geen rol van betekenis. Annette Gerritsen, Sanne van der Star en Marieke Wijsman werden respectievelijk 17e, 18e en 19e.

Van Velde

Bij de mannen, waar de Chinees Fengtong Yu (35,19) de Zuid-Koreaan Kang-Seok Lee en de Japanse wereldrecordhouder Joji Kato (gedeeld tweede) achter zich hield, bleef de enige Nederlandse deelnemer ook in de achterhoede. Gerard van Velde (36,08) werd achttiende.