TRIEST - De Nederlandse zwemsters hebben vrijdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Triëst in een nieuw wereldrecord de titel op de 4x50 meter vrije slag geprolongeerd. Hinkelien Schreuder, Inge Dekker, Chantal Groot en Marleen Veldhuis doken in de finale met een tijd van 1.36,27 precies een seconde onder het oude wereldrecord dat sinds maart vorig jaar in bezit was van de Universiteit van Georgia.

Het was de tweede goud plak voor Nederland tijdens de tweede dag van de EK. Veldhuis veroverde ook de titel op de 100 meter vrij. Dekker pakte het zilver op de 50 meter vlinder.

Veldhuis

Marleen Veldhuis heeft goud op de 100 meter vrije slag veroverd. De Twentse tikte in de finale in een persoonlijk record van 52,84 als eerste aan. De Finse Hanna-Maria Seppala finishte in 53,36 als tweede voor de Duitse Petra Dallmann (53,56).

Het was voor Veldhuis haar tweede individuele gouden plak op een EK kortebaan. Vorig jaar won ze de titel op de 50 vrij en eindigde als tweede op de 100 vrij.

Dekker

Op de 50 meter vlinderslag heeft Inge Dekker voor het eerst een individuele medaille op een internationaal toernooi veroverd. De Friezin moest in de finale met een persoonlijk record van 26,20 alleen de Zweedse Anna-Karin Kammerling (26,06) voor zich dulden. Het brons was in 26,32 voor de Oostenrijkse Fabienne Nadarajah.

Schreuder

Hinkelien Schreuder heeft haar eigen Nederlands record op de 100 meter wisselslag scherper gesteld. In de halve eindstrijd kwam ze tot een tijd van 1.01,50 en kwalificeerde zich hiermee als vierde voor de finale van zaterdag. Het oude record stond sinds het EK vorig jaar in Wenen op 1.01,78.

Femke Heemskerk strandde in de halve eindstrijd met een veertiende tijd van 1.03,76.