ROME - Er is een oplossing in de maak voor sporters die tijdens de Olympische Winterspelen betrapt worden op doping en volgens de Italiaanse wetgeving het risico lopen in de cel te belanden. Dat maakte minister van Sportzaken Mario Pescante vrijdag bekend.

Pescante gaf aan dat er mogelijk komende week al een compromis met het Internationaal Olympisch Comité IOC wordt bereikt. Het IOC wenste een aanpassing van de strenge wetgeving in Italië, die zelfs verder gaat dan de regels van het antidopingbureau WADA.

"Atleten hoeven niet te vrezen voor celstraffen", meldde de Italiaan. Volgens de huidige Italiaanse wetgeving kan een betrapte sporter wel degelijk worden opgesloten. Volgens Pescante is de hele discussie voorbij als de Italiaanse regering de internationale conventie op dopinggebied van de Verenigde Naties onderschrijft.

"Gebeurt dat niet dan hoeven atleten nog niet te vrezen dat ze de cel indraaien, want in Italië duurt het ongeveer twee jaar voor een strafzaak op dopinggebied tot een uitspraak leidt. Van een directe dreiging is dus tijdens de Winterspelen geen sprake."