ST. PETERSBURG - De Nederlands handbalsters hebben vrijdag overtuigend gewonnen van Japan op het wereldkampioenschap in Rusland. Het vrouwenteam van bondscoach Sjors Röttger won in het IJspaleis van St. Petersburg met 35-27 van de ploeg, die wordt getraind door oud-bondscoach Bert Bouwer.

Het was de derde zege voor Oranje in groep A van het WK en met zes punten uit vier wedstrijden is de volgende ronde zo goed als zeker. Een kleine nederlaag zaterdag in het laatste groepsduel tegen China is zelfs toegestaan.

De wedstrijd kreeg vooraf het stempel beladen. Bouwer was tenslotte tien jaar lang trainer van de speelsters, die nu voor Oranje in de zaal stonden. De internationals waren kennelijk extra gemotiveerd, want het team kende een bliksemstart en stond na een kwartier al met 13-6 voor en bij rust was het 19-13.

De dekking was strak, aanvalscombinaties liepen soepel en keepster Debby Klijn stopte bijna alles. De watervlugge Japansen kregen nauwelijks gelegenheid in de wedstrijd te komen.

In de tweede helft bleef Nederland geconcentreerd spelen en scoren, waardoor het gat met Japan steeds zes tot acht goals bleef. Vooral Natasja Burgers (6 doelpunten), Irina Pusic (6) en Pearl van der Wissel (7) waren productief.