TURIJN - Bart Veldkamp neemt in februari volgend jaar niet deel aan de Olympische Winterspelen. De voor België schaatsende Hagenaar (38) slaagde er vrijdag bij wereldbekerwedstrijden in Turijn niet in zich te kwalificeren.

Veldkamp kondigde aan wel nog mee te doen aan de Europese titelstrijd, in januari in Hamar. "Om hier in een leeg Turijn afscheid te nemen vind ik ook niks. In Hamar zit het straks vol. Daar wil ik nog een paar rondjes rijden. Daarna duik ik drie maanden in een zwart gat, om vervolgens het leven weer op te pikken."

In de Lingotto Oval had Veldkamp in de B-groep, gewonnen door Jochem Uytdehaage, op de 5000 meter een tijd van rond de 6.35 moeten rijden. Hij finishte op 6.43. "Het gaat gewoon voor geen meter. Als er mensen wegvallen en ik alsnog naar de Spelen zou mogen, doe ik het in principe ook niet. Dit heeft geen zin. Schaatsen is leuk als het goed gaat. Zoals ik over het ijs ga is er geen reet aan."

Prijzen

Veldkamp heeft vier keer deelgenomen aan de Winterspelen. In Albertville 1992 won hij goud op de 10.000 meter. Later veroverde hij ook nog twee bronzen medailles. Alleen in Salt Lake 2002 haalde Veldkamp, één keer Europees kampioen allround, geen prijzen. "In de afgelopen zomer had ik nog gedacht zo rond de top-acht te kunnen rijden. Door allerlei oorzaken zit dat er niet in. Het doet pijn, maar het is niet anders."

Hij had de klap in Turijn al zien aankomen. "Mijn mega-dieptepunt heb ik al in Salt Lake en Calgary gehad. Ik zit al acht weken in deze teringzooi. Op een gegeven moment leer je er mee omgaan. Ik ben er hier vol ingevlogen, alles-of-niets. Het heeft niet mogen baten."