ARNHEM - Sven Kramer en Carien Kleibeuker hebben een olympische nominatie verdiend op respectievelijk de 10.000 en 5000 meter. Kramer eindigde afgelopen weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen als vijfde op de tien kilometer in 13.01,67.

Carien Kleibeuker kwam op de 5000 meter in de B-groep tot de tijd van 7.03,80, waarmee ze sneller was dan al haar Nederlandse concurrentes. Haar tijd zou in de A-groep de achtste plaats hebben opgeleverd. Sportkoepel NOCNSF nam de voordracht van de KNSB betreffende beide schaatsers over.

Een nominatie bij de schaatsers wordt niet van zelfsprekend omgezet in kwalificatie voor de Olympische Spelen in Turijn. Daarvoor moeten de genomineerde atleten nog aan allerlei eisen voldoen. Belangrijkste onderdeel op dat gebied is het olympisch kwalificatietoernooi eind december in Heerenveen.

NOCNSF heeft tevens de voordracht van de BSBN tot uitzending van de bobsleesters Eline Jurg en Ilse Broeders naar Turijn gehonoreerd. Ze voldeden aan de eis tot vormbehoud in de wereldbekerwedstrijd in Calgary op 11 november.