AMSTERDAM - In zijn woonplaats Amsterdam is donderdag Jacques Hogewoning overleden. De voormalig voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB is 80 jaar geworden, zo heeft de familie bekendgemaakt. Hogewoning wordt dinsdag in besloten kring in Amsterdam begraven.

Hogewoning, die op 23 december 81 zou zijn geworden en enkele jaren geleden getroffen werd door een hartinfarct, was van 1972 tot november 1978 voorzitter van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB. Dat bestuur struikelde destijds over het onderwerp shirtreclame. Het bestuur achtte het politieke klimaat niet rijp voor zoiets revolutionairs. De invoering zou ten koste kunnen gaan van veel geld uit diverse subsidiepotjes. In 1982 stond KNVB de shirtreclame alsnog toe.

WK's

Als voorzitter maakte hij twee WK's mee. In 1974 verloor Nederland de finale van Duitsland, vier jaar later ging het in de eindstrijd mis tegen gastland Argentinië. Bij dat WK in Argentinië zag de KNVB zich geplaatst voor de vraag of Nederland wel moest deelnemen vanwege de schending van de mensenrechten in dat land. Hogewoning, jurist van beroep, vond net als de andere bestuursleden dat sport en politiek gescheiden moest blijven. Tussen de WK's door deed Oranje ook nog mee aan het (mislukte) EK in 1976.

Sectiebestuur

Later keerde hij nog een keer terug in het sectiebestuur. Dat was in de jaren tachtig, in het college onder leiding van de onlangs overleden André van der Louw. In 1988 verdween ook dat sectiebestuur na forse kritiek op de financiële afhandeling van het door Oranje gewonnen toernooi in Duitsland. Hogewoning deed in dat bestuur de contractonderhandelingen over de tv-rechten. Hogewoning werd in februari 1990 tot bondsridder van de KNVB benoemd.