EINDHOVEN - PSV heeft zich voor de tweede keer op rij geplaatst voor de tweede ronde van de Champions League. Door een 2-0-zege dinsdagavond op het Turkse Fenerbahçe werd het elftal van coach Guus Hiddink tweede in groep E, achter AC Milan. PSV is na Ajax de tweede Nederlandse club die zich bij de beste zestien clubs van Europa schaart.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De wedstrijd in Eindhoven stond voor aanvang vooral in het teken van het overlijden van Frits Philips, een van de grondleggers van de club. De 100-jarige 'meneer Frits' overleed een dag voor de cruciale topper tegen Fenerbahçe. Het gepaste ceremonieel - toespraak, lied, minuut stilte - haalde tijdelijk de aandacht weg van het belang van de Europese kraker waarin er voor beide ploegen een prijs te behalen viel.


Foto: ANP | PSV-supporters eren dinsdagavond de overleden Frits Philips in het Philips Stadion voor aanvang van de Champions Leaguewedstrijd PSV-Fenerbahce

Overwinteren

PSV had een overwinning nodig om zeker te zijn van de volgende ronde in de Champions League. Voor Fenerbahçe was een zege noodzakelijk om Europees te overwinteren in de UEFA-Beker. Voor de Eindhovenaren was gelijkspel genoeg voor een ticket voor dat toernooi. Die wetenschap maakte de thuisploeg wat zenuwachtig. De Turken daarentegen speelden vooral energiek en PSV had ongeveer een half uur nodig om aan die spelverhouding te wennen. Afellay

Pas na de gedwongen vervanging van Afellay kwam er wat meer rust in het spel van PSV. Hiddink bracht al na 24 minuten Aissati binnen de lijnen omdat Afellay geblesseerd van het veld moest. Tot dat moment had de thuisclub het erg moeilijk met Fenerbahçe, dat volop aanvallend op zoek was naar een doelpunt.

Met Aissati in het elftal slaagde PSV er beter in de aanvallers te bereiken. De jonge Marokkaanse Nederlander (17) heeft het vermogen en het inzicht altijd simpel te spelen. Bovendien stond PSV op het moment van zijn entree al met 1-0 voor. In de 14e minuut trapte Farfan vanaf de linkerkant een vrije trap precies op de kruin van Cocu, die keeper Volkan kansloos liet met een kopbal in de linkerhoek.

Furieus spel

De furieus spelende Turken slaagden er in het Philips-stadion echter niet in de drang naar voren om te zetten in doelrijpe kansen. PSV had het weliswaar moeilijk, maar kwam voor rust geen enkele keer serieus in de problemen. Na de goal van Cocu kregen de Turken een handvol corners, maar geen enkele zorgde echt voor gevaar. Alleen bij een verkeerd geplaatste kopbal van PSV's Alex moest keeper Gomes zich strekken om een tegengoal te voorkomen.

In de tweede helft slaagde PSV er steeds beter in het aanvalsspel van Fenerbahçe te neutraliseren. De thuisploeg controleerde de wedstrijd en koesterde de voorsprong van 1-0 waarmee de ploeg zich de tweede keer op rij bij de beste zestien ploegen van Europa schaarde. In de slotfase liep de ploeg via Farfan zelfs nog uit naar 2-0, waardoor de tweede ronde definitief een feit werd.

Doelcijfers

PSV deed dat met een minimum aan energie. De doelcijfers van de kampioen van Nederland spreken wat dat betreft duidelijke taal. PSV scoorde zelf vier keer, genoeg voor twee 1-0-zeges, op Schalke 04 en AC Milan, en een overwinning op Fenerbahçe (2-0). Het tiende punt werd behaald in San Siro, waar PSV AC Milan op 0-0 hield.

De twee zeperds in andere uitduels - 3-0 verlies tegen Fenerbahce en Schalke - zorgden voor een negatief doelsaldo, dat uiteindelijk niet terzake deed. Hiddink wil met zijn club graag een stabiele Europese factor worden en heeft die status met het resultaat van dinsdagavond in elk geval sportief gestalte gegeven.