LEIPZIG - Het Nederlands elftal heeft bij het wereldkampioenschap voetbal niet de status van groepshoofd. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA dinsdag beslist.

Bij de loting die vrijdag in Leipzig op het programma staat, wordt Oranje hierdoor in ieder geval gekoppeld aan een van de volgende acht landen: gastland Duitsland, titelverdediger Brazilië, Italië, Frankrijk, Argentinië, Spanje, Mexico en Engeland.

Nederland ontloopt in ieder geval Kroatië, Tsjechië, Polen, Portugal, Zweden, Zwitserland en Oekraïne. Al deze Europese landen zijn ingedeeld in pot 3. Uit elk van de vier potten wordt een land in een groep geplaatst waarbij Servië & Montenegro een speciale status heeft gekregen. Om te voorkomen dat een groep drie Europese landen telt, worden de Serven ingedeeld in een groep waarin Brazilië, Argentinië dan wel Mexico het groepshoofd is.

Hoop

Vice-president Niersbach van het organisatiecomité had Oranje vorige week tijdens een bezoek aan Noordwijk nog hoop gegeven op een plaats tussen de toplanden. De indeling wordt gemaakt op basis van de resultaten bij de laatste WK's, de kwalificatieduels en de FIFA-ranking. Nederland ontbrak in 2002 bij het WK in Zuid-Korea en Japan.

In de groepsfase van het WK kan het tot een treffen van drie Nederlandse bondscoaches komen. Australië (Hiddink) is ingedeeld in pot 2, Nederland (Van Basten) in pot 3, Trinidad & Tobago (Beenhakker) en Zuid-Korea (Advocaat) in pot 4. Beenhakker en Advocaat zullen elkaar in de eerste ronde in ieder geval niet tegenkomen.

Indeling WK-loting, 9 december in Leipzig:

Pot 1:
Duitsland, Brazilië, Italië, Frankrijk, Argentinië, Spanje, Mexico, Engeland.

Pot 2:
Australië, Angola, Ghana, Ivoorkust, Togo, Tunesië, Ecuador, Paraguay.

Pot 3:
Kroatië, Tsjechië, NEDERLAND, Polen, Portugal, Zweden, Zwitserland, Oekraïne.

Pot 4: Iran, Japan, Saudi-Arabië, Zuid-Korea, Costa Rica, Trinidad & Tobago, Verenigde Staten.

Speciale pot: Servië & Montenegro.