HEERENVEEN - Bij Carl Verheijen kwam zondagmiddag tijdens zijn slotrit op de 10.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen alle agressie eruit. Veel eerder dan de bedoeling was. Het resultaat: Een wereldrecord: 12.57,92.

Het was in Thialf bepaald niet de wedstrijd om te pieken. Dat wist ook de 30-jarige rijder uit Leusden. Maar het verleden speelde mee. Drie keer al was hij tweede geworden in een rit waarin een wereldrecord werd gereden. Achter Ervik, achter Hedrick, achter Kramer.

Klap

Vooral de klap van twee weken geleden in Salt Lake City was hard aangekomen, zo gaf hij toe. Daar 'maakte' Verheijen de race tegen Sven Kramer. Op het eind zag hij zijn jonge ploeggenoot voorbij rijden en naar een mondiale toptijd snellen. "Dat wilde ik nu rechtzetten." Verheijen sloeg toe op een bijna historische race over 10.000 meter. Ook de Noren Eskil Ervik en Lasse Saetre bleven, onder leiding van Peter Mueller, onder de grens van 13 minuten.

Vervolgens verbeterde Chad Hedrick (12.58,25) als eerste de mondiale toptijd van Jochem Uytdehaage, die stond sinds zijn gouden race van Salt Lake City in 2002.

Routine

Daarna kwamen Verheijen en Kramer. Verheijen: "Ik heb me niet gek laten maken door de prestatie van Hedrick voor me. Daarvoor heb ik inmiddels te veel routine." En Kramer: "Het kostte me moeite me in te houden. Ik dacht: Het record naar Chad, no way.

Uiteindelijk moest ik in het middenstuk Carl laten gaan." Ook de reactie van Verheijen, ook op grote kampioenschappen vaak de nummer twee, was opvallend. "Het kan nog veel harder. Als eind december de omstandigheden hier net zo goed zijn is het zeer goed mogelijk dat deze tijd nog wordt verbeterd. Fysiek zijn we daartoe in staat. Of het moet is een ander verhaal."

Genieten

Wereldrecords tellen in de schaatssport en Verheijen wil nu ook even de tijd nemen om te genieten. Toch is er meer. "Ik wil dit heel intens beleven. Toch blijft het een Olympisch jaar. Daardoor voel ik me iets minder uitbundig dan ik me bijvoorbeeld met zo'n prestatie aan het einde van het seizoen had gevoeld. Er komen nog een paar belangrijke wedstrijden." "We zijn op de goede weg", voegde hij er aan toe, ruim drie weken voor het (bijna) allesbeslissende Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in Heerenveen.

Sprong

"Dit geeft ook vertrouwen. Bovendien heb ik het gevoel dat ik inmiddels weer een sprong heb gemaakt. Het niveau in de breedte gaat omhoog, maar ik ben vorig seizoen wat stil blijven staan. Wat ik toen echter heb geïnvesteerd komt er nu uit." Kramer, een geboren winnaar, baalde. Hoe kan het anders. "Ik rijd hier 13.01 en vooraf had ik daar niet op durven hopen. Nu heb ik er de pest over in. Slechts vijfde. Toch is er niets aan de hand. Ik heb de laatste weken na mijn wereldrecord op de 5000 meter nogal in de belangstelling gestaan. Er is veel over me heengekomen.

Dit was voor mij niet direct de wedstrijd om toe te slaan."