ROTTERDAM - ADO Den Haag leeft nog. De ploeg van trainer Adelaar heeft zondag door een zege op Sparta (3-2) weer volop kansen op lijfsbehoud. ADO achterhaalde Sparta in punten (twaalf) en nam afstand van hekkensluiter RBC (vier) en Willem II (acht). Groningen profiteerde van een rode kaart voor Twente-speler N'Kufo. In het Oosterparkstadion werd het op de valreep 1-0.

Ook de ploegen in de staart van de middenmoot zijn weer in zicht.

De belangen op het Kasteel waren dus voor beide ploegen groot, maar voor ADO het grootst met als inzet aanhaken of afhaken. Sparta begon de competitie goed, maar de laatste zege was al weer op 25 september tegen Heracles. ADO deed het niet veel beter, met de laatste overwinning op 1 oktober tegen RKC.

Niemand in Rotterdam had op een doelpuntenrijke wedstrijd gerekend. Beide ploegen hebben namelijk de grootste moeite met scoren. Daarvan was in een matig maar wel spannend treffen echter geen sprake.

Kolkka

ADO kwam in de elfde minuut op voorsprong door Kolkka. Hij schoot van grote afstand raak doordat doelman Ponk zich volledig op de bal verkeek: 0-1. De gelijkmaker van Sparta halverwege de eerste helft kwam ook door een blunder, nu van keeper De Vries. Hij was na een voorzet eerder dan de aanstormende Cvetkov bij de bal, maar schoof die precies in de voeten van Rose: 1-1.

Daarna verzuimde Obodai de Rotterdammers op voorsprong te zetten. Hij knalde na een prima voorzet van Bouaouzan de bal via de onderkant van de lat het veld weer in. Deze misser had voor Sparta vervelende gevolgen. Vlak voor rust benutte Bodde een vrije trap, na een onnodige overtreding van Zoontjes op Mols: 1-2.

Ommekeer

De ommekeer in de wedstrijd leek de rode kaart voor Bodde van ADO in de 66e minuut. De centrale verdediger haalde invaller Van den Bergh neer en kon van arbiter Wiedemeijer meteen inrukken. Maar in plaats van 2-2 werd het 1-3 door een doelpunt van invaller Verhoek. "Iedereen was verrast door die rode kaart, want zo ernstig was die overtreding niet. Het leek daarna nog moeilijk te worden, maar de 3-1 viel op een moment dat Sparta ging drukken", aldus Adelaar.

De stormloop van Sparta had alles te maken met de invalbeurt van Van den Bergh. Hij was weer fit na een slepende kuitblessure en joeg zijn ploeg naar voren. Van den Bergh miste zes duels en dat kostte Sparta stootkracht voorin. Trainer Vloet hoeft van de opnieuw falende spits Cvetkov dit seizoen geen doelpunten te verwachten. Van den Bergh scoorde zelf niet meer, maar Rose nog wel in blessuretijd: 2-3. Dat de Hagenaar ondanks zijn langdurige afwezigheid topscorer is met vier treffers zegt alles.

Groningen

Vorig seizoen was de elleboogstoot van Majstorovic op Drent hét gespreksonderwerp na FC Groningen-FC Twente. Zondag eiste een andere speler van FC Twente een negatieve hoofdrol voor zich op in het Oosterparkstadion. Spits N'Kufo kreeg na twintig minuten rood voor natrappen richting Levtsjenko. Hoewel FC Twente met tien man lange tijd overeind bleef, won FC Groningen op de valreep alsnog: 1-0.

N'Kufo mocht zich de nederlaag persoonlijk aanrekenen. Tot zijn rode kaart was FC Twente namelijk een stuk beter dan FC Groningen en kreeg ook betere kansen. Daarna kantelde het duel. Trainer Coolen was allerminst blij met de actie van zijn aanvaller.

"Hoewel ik de beelden nog niet heb gezien, begreep ik dat de rode kaart terecht was. En dit is niet de eerste voor N'Kufo, het overkomt hem vaker. Dat is niet goed. Je moet je beheersen. Op alle momenten." Trainer Jans van Groningen had het anders gezien. "FC Twente moest weliswaar verder met tien man, maar het was helaas geen verdediger die rood kreeg. Qua tactiek en veldbezetting veranderde er daarom weinig, Twente ging alleen meer verdedigen en kwam er nauwelijks nog uit. En als er in Nederland één ploeg goed kan verdedigen, is het FC Twente wel. Het ziet er allemaal zo rustig uit." Tot ver in de tweede helft leek FC Twente op de been te blijven.

Totdat een van de weinig goede voorzetten van de thuisclub precies op het hoofd van Cornelisse belandde: 1-0. Daarmee zette FC Groningen een prima thuisreeks voort. De noorderlingen verloren 'thuis' alleen van Sparta. Van de twintig punten die de ploeg nu heeft, werden er negentien in het Oosterpark behaald. Bovendien kreeg FC Groningen in eigen stadion pas twee treffers tegen.

Jans: "Toch zie ik een duidelijk verschil met voorgaande thuisduels. Normaal gesproken dwingen we hier zeges af met goed voetbal, dat was vandaag zeker niet het geval. Het was hartstikke slecht. Zelfs de meest simpele ballen kwamen niet aan. Echt tevreden ben ik daarom niet. Maar dat zal morgen wel anders zijn.

Dan tellen alleen de punten nog."