AMSTERDAM - Met pas de tweede overwinning uit de laatste zeven competitiewedstrijden voorkwam Ajax zondag tegen RKC (4-1) dat de druk op de beleidsmakers van de club hele grote vormen aanneemt. Het was meegenomen voor het allesbehalve verwende Amsterdamse publiek dat het spel van zijn favorieten af en toe ook weer eens om aan te zien was.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Goed was het allemaal nog niet wat Ajax in een ArenA met veel lege stoeltjes liet zien. Zo keken de toeschouwers hoofdschuddend toe hoe Hoogendorp het bezoekende RKC in de 43e minuut op voorsprong schoot. Maduro (45e minuut), Sneijder (48e), Rosenberg (84e) en Babel (86e) voorkwamen echter dat Ajax verder richting kelder van de eredivisie afdaalde. De Amsterdammers klommen dankzij de zege zelfs een plaatsje op de ranglijst en staan nu achtste.

Cruciaal

Misschien wel cruciaal in de wedstrijd was een goede reflex van Stekelenburg. De doelman van Ajax reageerde in de 61e minuut uitstekend op een kopbal van Hoogendorp. Stekelburg, toch al bezig met een goed seizoen, voorkwam de gelijkmaker en keek in de slotfase tevreden toe hoe Rosenberg en Babel twee fantastische doelpunten maakten.

De dit seizoen vaak verguisde Zweedse spits schoot vanaf circa twintig meter prachtig raak. Babel bekroonde een lange solo met de vierde treffer van Ajax dat in de voorgaande dertien competitieduels slechts zeventien keer doel trof.

Passie

Tot grote tevredenheid van trainer Blind toonde Ajax eindelijk weer passie. De oefenmeester bestrafte zijn spelers afgelopen week op de trainingen voor het gebrek aan strijdlust in de verloren uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Blind organiseerde enkele pittige oefensessies en zette een streep door een uitje van de selectie.

Vergeleken met de laatste wedstrijd tegen FC Utrecht wijzigde Blind zijn team op vijf plaatsen. Linksback Juanfran verving de grieperige Emanuelson en de vorige week geschorste Pienaar keerde terug in de basisformatie. Boukhari kreeg de voorkeur boven Babel en Maduro startte in plaats van Vermaelen.

Heitinga

De meest opvallende wijziging was de keuze van Blind voor Heitinga. De verdediger kreeg de voorkeur boven Trabelsi, dit seizoen vaak één van de weinige lichtpuntjes bij Ajax. "Ik vond dat Heitinga de laatste weken heel goed bezig was. Daar wilde ik hem voor belonen", aldus Blind.

"Het is onzin dat spelers die bij Ajax willen vertrekken op de bank plaats moeten nemen. De beste speelt. Bij kleine verschillen tussen twee spelers kies ik natuurlijk wel voor de jongen die langer bij Ajax blijft. Ik vond Heitinga het vandaag ook goed doen", aldus de trainer. Hij ziet de komende uitwedstrijden tegen Arsenal, Vitesse en NAC waarschijnlijk geen reden Trabelsi weer op te stellen.