PARIJS - Wereldkampioen Rally, Sebastien Loeb, kroonde zich zaterdagavond voor eigen publiek tot dé autosportkampioen van 2005. De Fransman versloeg in Parijs Tom Kristensen tijdens de finale van de Race of Champions.

Loeb legde een perfect parcours af voor eigen publiek. De Fransman toonde zich eerst beter dan Markus Gönholm in de finale van de groep van rally-rijders. Bij de circuit-rijders haalde vijfvoudig Le Mans winnaar het in de finale van Heikki Kovalainen, de Race of Champions winnaar van 2004.

Tijdens de superfinale versloeg Loeb in de eerste manche met de Renault Mégane vrij onverwacht Kristensen. Die ging vervolgens met de Citroën Xsara van de baan in de tweede rit en overhandigde de titel van Champion of Champions zo aan thuisrijder Loeb. Tot grote vreugde van de ongeveer 50.000 aanwezige autosportfans.

Toch ging kristensen niet helemaal met lege handen naar huis. Eerder op de dag had hij samen met DTM-rijder Matias Ekström de eindzege behaald in de Nations Cup.

Albers

Voor Nederland nam Christijan Albers deel aan deze editie van de Race of Champions. Voor de Nations Cup vormde hij een team met de Belgische Rally-rijder Francois Duval.Het Benelux-team had echter de pech meteen tegen de latere winnaars Ekström en Kristensen te moeten strijden. Ook de individuele campagne bracht Albers geen geluk.

"Mijn versnellingsbak haperde tijdens de afdaling van de brug. Ik zat vast in derde versnelling en vloog daardoor in de vangrails", verklaarde pechvogel Albers zijn nederlaag tegen NASCAR-ster Jeff Gordon.