ALKMAAR - Aan het einde van een week waarin het zich verzekerde van een langer verblijf in de UEFA-beker vierde AZ zaterdagavond nogmaals een feestje. Met een dikverdiende thuiszege op een slap Heerenveen (2-1) mengde de club zich nog nadrukkelijker in de strijd om de landstitel.

Bekijk video: Modem/ Breedband

AZ profiteerde dankbaar van de twee punten die Feyenoord bij hekkensluiter RBC morste (2-2). De Alkmaarders klommen, op basis van een iets beter doelsaldo dan de Rotterdammers, naar de tweede plaats op de ranglijst. De koppositie lijkt binnen handbereik. Koploper PSV, dat nog steeds drie punten meer heeft, wacht komende zondag de uitwedstrijd bij Feyenoord.

Lat

AZ regisseerde de wedstrijd uitgezonderd een periode van slechts drie minuten. Bij een achterstand van 1-0 trof Pranjic namens Heerenveen in de 65e minuut de lat. Invaller Bruggink schoot even later in kansrijke over het doel van AZ.

Geschrokken van de twee eerste doelpogingen van Heerenveen besliste Landzaat in de 73e minuut de wedstrijd die voor AZ niet beter kon beginnen. Al na 25 seconden maakte Arveladze op aangeven van Landzaat zijn dertiende competitietreffer. De tegentreffer van Samaras in de 81e minuut leidde geen slotoffensief meer in.

Minder frivool

Het AZ van trainer Van Gaal speelde ook tegen Heerenveen minder frivool dan de succesvolle ploeg die vorig seizoen onder Adriaanse in grote schoonheid presteerde. Van Gaal kiest voor iets minder risico dan zijn voorganger. Kenmerkend voor zijn visie is dat rasvoetballer Van Galen ook tegen Heerenveen niet als schaduwspits maar als linksbuiten moest acteren. Op die positie is balverlies in de ogen van Van Gaal minder gevaarlijk.

Ook vergeleken met titelconcurrenten als PSV en Feyenoord beschikt AZ over een kwalitatief brede selectie. Zo hield Van Gaal afgelopen woensdag tegen Litex Lovech de lichtgeblesseerde Arveladze, Perez en De Cler op de bank. Ook zonder de twee topscorers en ervaren linksback boekte AZ een eenvoudige zege.

Kleedkamer

De lichtgekwetste Arveladze bleef in de rust van het duel met Heerenveen opnieuw achter in de kleedkamer. Vervanger Koevermans miste in de 53e minuut een enorme doelkans. Hij schoot in kansrijke positie over het doel van Vandenbussche, de vervanger van de geblesseerde Waterman.

Verdediger Vlaar mocht ook weer eens in de basisformatie van AZ beginnen. Hij kreeg de voorkeur boven Jaliens, die vlak voor de wedstrijd zijn zwangere vriendin van de trap zag vallen. Jaliens viel in de slotfase alsnog in.

Vlaar

Met mindere optredens tegen Krylia Sovetov (UEFA-beker) en Italië (vriendschappelijke interland) in het achterhoofd speelde Vlaar erg angstig. Hij speelde veel te vaak terug op doelman Timmer of breed naar collega Mathijsen.

Wanneer Vlaar wel koos voor een aanvallende oplossing leed hij opvallend vaak balverlies. Zonder de aan zijn knie geblesseerde topschutter Huntelaar kon Heerenveen onvoldoende profiteren van het zwakke spel van de verdediger, die in de huidige vorm geen aanwinst voor het belangstellende Ajax is.