EINDHOVEN - Zonder zich noemenswaardig in te spannen heeft PSV met 3-0 gewonnen van NAC Breda. De lijstaanvoerder in de eredivisie heeft belangrijkere zaken aan het hoofd dan een competitiewedstrijdje tegen middenmoter als NAC. Alle ogen zijn in Eindhoven gericht op aanstaande dinsdag als Fenerbahce op bezoek komt in het Philips-stadion. In die wedstrijd moet een plaats in de volgende ronde van de Champions League worden afgedwongen.

En dus hield PSV zaterdagavond de handrem stevig aangetrokken en versloeg de ploeg op routine en klasse de laaggeklasseerde Bredanaars. NAC mocht een tijdlang hopen op een stuntje, maar voetbalde zelf zo initiatiefloos dat een overwinning nooit serieus tot de mogelijkheden behoorde in Oost-Brabant. Op een korte periode in de tweede helft na, waarin doelman Gomes schutterde, dwong NAC vrijwel niets af in Eindhoven.

Klasse

Net als het team dat vorig seizoen landskampioen werd bezit het huidige PSV de klasse om wedstrijden op de spaarstand te voetballen: zonder teveel energie te verspelen een tegenstander zakelijk naar een verdiende nederlaag spelen. Vorige week tegen ADO Den Haag deed het elftal het eigenlijk op dezelfde manier. Ook toen stond er na negentig minuten 3-0 op het scorebord.

Het duel werd eigenlijk pas na de pauze een beetje het aanzien waard. Voor rust domineerde PSV, maar verzuimde de ploeg een doelpunt te maken. In de 14e minuut was zelfs een onterecht toegekende strafschop niet besteed aan middenvelder Simons. Scheidsrechter Haverkort verkeek zich op een fopduik van Farfan en wees resoluut naar de penaltystip. Keeper Van Zwam zorgde voor gerechtigheid en stopte de inzet van Simons.

Onbewust

"De eerste helft stond onbewust iets te veel in het teken van de wedstrijd tegen Fenerbahce", zei Hiddink na afloop. "We kregen wel kansen, maar hadden niet de scherpte in de ploeg om toen al afstand te nemen. Maar we zijn defensief ook niet in de problemen gekomen, al speelden we met de handrem erop. In die fase hadden we echter wel minimaal op 1-0 moeten komen." Na de pauze speelde PSV de bezoekers vervolgens langzaam stuk.

Eerst was er in de 54e minuut de openingstreffer van Vennegoor of Hesselink, waarna PSV opnieuw was gas terug nam. NAC dacht even dat het terug in de wedstrijd kon komen, toen Gomes vlak achtereen twee domme fouten maakte. Van Hooijdonk profiteerde de eerste keer bijna, bij de tweede blunder van Gomes was Diba te zelfzuchtig en schoot in het zijnet.

Prachtige goal

Uitgerekend in die periode maakte PSV via een prachtige goal van Farfan ook 2-0 en in de slotfase schoot Koné zijn ploeg zelfs naar een comfortabele 3-0. Sikora had namens NAC nog wel de pech dat een schot van zijn voet op de paal strandde.

Hiddink: "De tweede helft hebben we in een wat hoger tempo gespeeld dan voor rust en dan zie je dat we de goals wel maken. We hebben een elftal, met alle respect voor de tegenstander, dat ook zo kan spelen. We weten dat er altijd een moment komt dat we een doelpunt maken. Dat geeft wel vertrouwen ja."