ROOSENDAAL - Erwin Koeman had het goed gezien. De trainer van Feyenoord wilde de uitwedstrijd zaterdag tegen het geplaagde RBC Roosendaal (2-2) absoluut niet benaderen als tussendoortje op weg naar de topper volgende week zondag tegen PSV. "Daar hebben wij de klasse niet voor", blikte de oud-international een tikje ongerust vooruit.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het bange voorgevoel van Koeman kwam uit. Het lakse Feyenoord keek in Roosendaal snel tegen een sensationele achterstand van 2-0 aan en kwam pas een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. "Ik heb het toch gezegd? Voor dit Feyenoord bestaan nog geen gemakkelijke wedstrijden", mokte Koeman. "Sommige spelers denken dat we kampioen kunnen worden. Laat maar zien, zeg ik dan. Maar ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben, zeker ook op het mentale vlak."

Rampzalig

RBC is bezig aan een rampzalig seizoen. De malheur en de incidenten volgen elkaar in hoog tempo op. De spelers Ebbinge (zesvoudige operatie aan dunne darm) en Guijt (brak vorige week voor de derde keer deze competitie zijn middenvoetsbeentje) werden zwaar getroffen en verdediger Fortes Rodriguez (drie duels geschorst) schoot zichzelf in de voet met beledigende opmerkingen tegen arbiter Temmink.

Afgelopen dinsdag ontstond veel commotie rond trainer Roks. Het bestuur van RBC Roosendaal zette de coach aanvankelijk op non-actief, omdat hij de zieltogende ploeg (drie punten uit dertien duels) niet meer zou kunnen motiveren. Op uitdrukkelijk verzoek van de voltallige spelersgroep kwam de clubleiding binnen amper een uur terug op die ingrijpende maatregel.

Steunbetuiging

De selectie van RBC Roosendaal liet het niet bij een verbale steunbetuiging aan de geliefde trainer alleen. Ook op het veld maakte de Brabantse ploeg zaterdagavond een herboren indruk. Het leek wel of er een loden last van de gedoodverfde degradant was gevallen. De brigade van Roks speelde frank en vrij, met een uitstekende wedstrijdmentaliteit.

Al na zestien dolle minuten leidde RBC met 2-0 dankzij treffers van Kpaka en Loran. Het was de eerste keer dit seizoen dat de bescheiden ploeg uit Roosendaal meer dan één keer scoorde in een wedstrijd. De verdediging van Feyenoord, met Paauwe voor de geblesseerde rustbrenger Greene (heup), vond het allemaal goed. De simpele manier waarop de Rotterdammers de doelpunten weggaf, was stuitend voor elke zichzelf respecterende titelkandidaat.

Valse start

Natuurlijk bouwde het geschrokken Feyenoord na de valse start aan een groot offensief. Maar de ploeg van Koeman speelde veel te haastig en chaotisch om de gammele defensie van RBC te breken. Meer dan een doeltreffend afstandschot van Pardo zat er voor de rust niet in (1-2).

Ook na de pauze bleef het Rotterdamse aanvalsspel rommelig en nerveus. Na een reeks gemiste kansen voor met name Kuijt hield de jonge nieuwkomer De Guzman in de slotfase het hoofd wel koel. Tot grote opluchting van Roks haalde het wankelende RBC daarna met 2-2 het eindsignaal. "Na zo'n week ben ik heel blij met een punt tegen Feyenoord. Maar we schieten er niet veel mee op. Er zullen nog vele punten moeten volgen om RBC er weer bovenop te helpen. Maar daar gaan we met z'n allen voor", sprak Roks strijdvaardig.