BRATISLAVA - Kroatië heeft op de tweede dag van de finale van de Daviscup de leiding genomen: 2-1. Het Kroatische dubbel Ivan Ljubicic en Mario Ancic won in Bratislava van het Slowaakse duo Dominik Hrbaty/Michal Mertinak: 7-6 (5), 6-3 en 7-6 (5).

Ivan Ljubicic hield met de zege in het dubbel zijn mooie score van dit jaar in de Daviscup overeind. Tot nu won hij al zijn elf partijen. Zondag speelt hij tegen Dominik Hrbaty. Het laatste enkelspel gaat dan tussen Karol Kucera en Mario Ancic.

Zege

Met de zege in het dubbelspel is Kroatië dichtbij de eerste eindzege in de Daviscup. Na de keurig verdeelde enkelspelen op vrijdag was het dubbel een dag later van groot belang. De Kroaten begonnen met de zekerheid dit seizoen niet één keer het dubbelspel verloren te hebben.

Toch hadden de Slowaken, opnieuw zonder de onder dopinggeruchten gebukt gaande Karol Beck, hun kansen. Zeker in de eerste set. Bij 5-4 serveerde Mertinak voor de setwinst. Het lukte niet het verlossende punt binnen te halen. Een snoeiharde ace van Ljubicic maakte in de tiebreak een einde aan de spannende eerste set.

Precisie

De Slowaken waren daarna even de precisie kwijt. Met 6-3 namen de bezoekers vervolgens een 2-0 voorsprong. Hrbaty verloot in deze set twee keer zijn opslag. Beide landen hielden elkaar in de derde set in evenwicht tot 6-6, waarna de Kroaten opnieuw in de tiebreak toesloegen.

Voor de Kroatische teamchef Niki Pilic kan het weekeinde in Bratislava bijzonder worden. Hij won in 1988, 1989 en 1993 met Duitsland de Daviscup. Nu kan hij de eerste worden die met twee landen de prestigieuze trofee binnenhaalt. Dan moet bijvoorbeeld Ljubicic zondag zijn twaalfde Daviscupzege op rij behalen. Dat zou een evenaring zijn van de prestatie van de Amerikaan John McEnroe.Die deed dat in 1982.