HEERENVEEN - Clara Hughes heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 5000 meter gewonnen. De tijd van de Canadese was 6.56,45. Tweede werd de Duitse Claudia Pechstein in 6.57,33, voor Cindy Klassen uit Canada, 6.57,98. Beste Nederlandse was Renate Groenewold.

De voormalig wereldkampioene allround werd negende in 7.07,16. Ze was daarmee niet geheel ontevreden. "Ik ben tien dagen van het ijs geweest. Het juiste gevoel moet daarom nog terugkeren. Maar ik zie vooruitgang."

Groenewold had voldoende positieve punten gezien om verder vooruit te kijken. "Natuurlijk zijn de verschillen met de podiumplaatsen nog groot. Ik werk toe naar eind december, de kwalificatie voor Turijn. Daar moet ik er staan. Niet nu."

Mentaal had ze geen klappen gehad van de tegenvallende prestaties, met name in de recente Amerikaanse wedstrijden. "Al zijn er wel wat twijfels geweest, na die wedstrijd in Calgary. Ik heb dat echter van me weten af te zetten. De teleurstelling is verwerkt. Fysiek is ook alles in orde. Nu de 'fine-tuning' nog, dan moeten de topprestaties weer komen."