CANBERRA - De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag in Canberra de finale bereikt van het toernooi om de Champions Trophy. Gastland Australië was weliswaar met 3-1 te sterk, maar omdat Argentinië er niet in slaagde met groot verschil te winnen van Zuid-Korea (3-2), gaat Oranje op doelsaldo door.

Zondag krijgt de ploeg van bondscoach Marc Lammers direct de kans op revanche voor de eerste nederlaag van het toernooi, aangezien Australië in de finale de tegenstander is. In de wedstrijd van zaterdag opende Blyth in de 11e minuut de score, waarna Karres twee minuten later de titelverdediger alweer op gelijke hoogte bracht. Na rust sloegen de Australische hockeysters via Sanders en Skirving (strafcorner) nog twee keer toe.

Vooraf was een finale tussen titelverdediger Nederland en wereldkampioen Argentinië te verwachten. Maar Australië, onder leiding van coach Frank Murray, lijkt terug te klimmen naar de wereldtop. De 'Hockeyroos' waren in het tweede deel van de jaren-90 ongenaakbaar in het vrouwenhockey, maar gleden de laatste jaren weg.

'Goed werk'

"Frank heeft goed werk verricht", vindt zijn Nederlandse collega Marc Lammers. "Ik denk niet dat dit succes eenmalig is. Australië heeft van alle landen de meeste progressie geboekt in het afgelopen jaar. Australië is een sterker team, Argentinië is individueel sterker. Het maakt mij weinig uit tegen wie van de twee we spelen."

Al voordat het laatste duel in de reguliere speelronde begon, wisten de Nederlandse speelsters dat de finale nauwelijks meer te missen was. "We mochten alleen niet te dik verliezen", zei Lammers, die vooral door de 8-1 tegen Duitsland wist dat het Nederlandse doelsaldo goed verzorgd was. Uiteindelijk eindigden Oranje en Argentinië in punten gelijk, maar gaf het doelsaldo (15-6 om 11-6) de doorslag. "Australië ging de wedstrijd anders in, want zij mochten per se niet verliezen. Maar we hebben de wedstrijd niet laten lopen. Ik heb wel veel doorgewisseld en wat speelsters extra rust gegeven."

Snoeks, die centraal op het middenveld de plaats van de geblesseerde Moreira de Melo innam, Goderie, doelvrouw De Roever en Van Geenhuizen werden extra gespaard. De laatste twee kwamen helemaal niet in actie. In het doel posteerde Lammers reservekeepster Floortje Engels.

"Ondanks de nederlaag hebben we best redelijk gespeeld", vond Lammers. "Maar het is duidelijk dat de laatste twee wedstrijden niet onze beste waren." Donderdag verloor Oranje voor het eerst punten door tegen China met 1-1 gelijk te spelen. In dat duel viel Fatima Moreira de Melo al snel uit met een bovenbeenblessure. Zij kon zaterdag niet spelen en het ziet ernaar uit dat ze ook zondag de finale mist.

Probleem

"Het moment dat zij geblesseerd raakte was achteraf een omslagpunt. In het begin hebben we heel goed gedraaid, hadden we een heel goede balans op het middenveld." Nu heeft Lammers voor die positie alleen nog vrij onervaren speelsters over. Minke Smabers, de vaste mid-mid, en Maartje Scheepstra bleven al met blessures in Nederland achter. "We hebben daar nu even een probleem", erkende Lammers. "Als er een wondertje gebeurt, kan Fatima zondag misschien nog spelen. Zelf heeft ze een beetje hoop. Ze loopt in elk geval geen risico. We hebben een echo laten maken, er is niets kapot. Maar ze moet natuurlijk wel kunnen lopen."