HEERENVEEN - Gretha Smit keert dit weekeinde terug op het ijs. De Rouveense maakt zaterdag haar rentree op de 5000 meter bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Door een bekkenblessure kwam de schaatsster van Team Telfort dit seizoen nog niet in actie.

Het moet er toch een keer van komen, was min of meer Smits redenering. "Vrijdag ging het goed op de training. Dat gaf me voldoende vertrouwen. Ik heb nog drie weken voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT). De tijd begint te dringen."

B-groep

Grote verwachtingen heeft Smit, bij de Winterspelen van 2002 in Salt Lake winnares van zilver, nog niet. Aangezien ze er weinig voor voelt in dit stadium tegen bijvoorbeeld Anni Friesinger te rijden, begint ze in de B-groep. "Ik zal behoorlijk achterop raken. Dat kan niet anders. Toch heb ik er vertrouwen in dat ik op tijd in vorm ben. Anders kan ik nu beter meteen op vakantie gaan."

'Racegevoel'

Volgens Ingrid Paul, de coach van Telfort, past Smits terugkeer in de schema's. "Ik heb er altijd rekening meegehouden dat ze in Heerenveen weer zou meedoen. Het past in de voorbereiding naar het OKT toe. Ze moet de competitie weer aan, om het 'racegevoel' terug te krijgen."

Favoriet

"Dat ze in de tweede groep rijdt heeft ook met zelfbescherming te maken. Ik wil niet dat ze nu al in de verleiding komt zo lang mogelijk achter één van de toppers aan te gaan." Na haar successen van vier jaar geleden in 'Salt Lake Smitty' werd Gretha Smit al bij voorbaat gezien als kandidate voor goud in Turijn 2006. Door veel tegenslagen in de afgelopen jaren is ze de rol van favoriete kwijt. Door een hersenschudding, en vooral de naweeën daarvan, presteerde ze vorig seizoen ook al verre van optimaal. Bij de WK afstanden in Inzell zat er niet meer in dan twee achtste plaatsen.