KAAPSTAD - Daags na de etappewinst van 'Black Betty' ABN Amro I in de Volvo Ocean Race, overheerst de knappe prestatie van het tweede zeilteam van het bankconcern. "Ik wist dat we snelle boten hadden en uitstekende bemanningen", verklaarde Roy Heiner, technisch directeur van het ABN Amro-zeilteam. "Maar ik had niet durven dromen dat we in de eerste etappe meteen als eerste en tweede zouden eindigen. Beide teams hebben tactisch sterk gevaren. Vooral de jonge talentenploeg van de ABN AMRO II heeft me aangenaam verrast."

Heiner haalde de twee boten donderdag persoonlijk in Kaapstad binnen. "De eerste etappe heeft veel van de zeilers geëist. Iedereen is doodmoe. De omstandigheden zijn zwaar geweest, maar de V70-boten hebben ook veel van de bemanning gevergd. Deze supersnelle jachten vragen op volle zee het uiterste van de opvarenden." De Black Betty arriveerde donderdag om 13.25 uur plaatselijke tijd in de haven van Kaapstad in Zuid-Afrika.

Averij

Slechts vijf van de zeven boten die van start gingen in Vigo maken de eerste koers af. De Movistar van de Nederlandse schipper Bekking en de Pirates of the Caribbean, met stuurman/trimmer De Ridder aan boord, moesten door flinke averij aan onder meer de kiel binnen een dag na de start een Portugese haven opzoeken. Beide gerepareerde jachten zijn inmiddels op transport gezet naar Kaapstad waar op 26 december de tweede inportrace wordt gehouden.

De tweede etappe richting Melbourne begint op 2 januari.