AMERSFOORT - Schaatsbond KNSB heeft zich bij de internationale schaatsunie ISU beklaagd over de slechte handhaving van kledingvoorschriften door diverse landen bij het langebaanschaatsen. "We vinden dat het geen kermis mag worden", aldus directeur Arie Kauffman van de KNSB.

Bij de eerste wedstrijden om de wereldbeker in Calgary en Salt Lake City is het vertegenwoordigers van de KNSB opgevallen dat sommige landen het niet zo nauw nemen met de strakke kledingvoorschriften, onder meer bij de huldigingen. "Schaatsers kwamen niet in de officiële landentenues, hadden meer dan zes logo's op de pakken en één schaatser had een pak, dat in Nederland midden jaren negentig werd gebruikt en destijds is afgekeurd", aldus directeur Kauffman van de KNSB.

"We zijn zelf door de ISU op de vingers getikt over een pak dat een shorttracker droeg in Azië bij de eerste wereldbekerwedstrijd. We hebben als KNSB zelf onze pakken voor dit seizoen scherp gecontroleerd, waarbij de logo's ook in opgerekte vorm, in een gedragen toestand, voldoen aan de vereiste afmetingen."

"We hebben nu geconstateerd dat de regels nog steeds niet door iedereen worden nageleefd. In de brief aan de ISU hebben we niet over individuele schaatsers gesproken."