KAAPSTAD - Het zeilteam van ABN AMRO I heeft donderdag de eerste etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. De 'Black Betty' bereikte na 6400 zeemijl (12.000 kilometer) vanuit het Spaanse Vigo als eerste de finish in Kaapstad. De ABN Amro II koerst af op de tweede plaats.

De boot van de Nieuw-Zeelandse schipper Mike Sanderson legde de eerste race af in twintig dagen. Via Kaapstad, Melbourne, Wellington, Rio, Baltimore, New York en Portsmouth arriveert de vloot in juni 2006 in Rotterdam. Van daaruit start de slotetappe naar het Zweedse Göteborg.

Klassement

ABN AMRO I zal door de winst flink klimmen in het klassement. Na de teleurstellende laatste plaats in de proloog in het Spaanse Sanxenxo, scoorde de Black Betty al bonuspunten door de 'tussensprint' in de eerste etappe bij het eilandje Fernando de Noronha voor de Brazilaanse kust te winnen. De etappezege levert 7 punten op.

ABN Amro II

De tweede boot van ABN AMRO, bemand met talentvolle zeilers tot 30 jaar, zal zeer waarschijnlijk als tweede aankomen in Kaapstad. De boot had nog 50 zeemijl voor de boeg toen het A-team finishte.

Het succes van de boten van technisch directeur Roy Heiner schuilde in de navigatie. Beide boten kozen voor een langere route en profiteerden van meer wind. Beide boten zijn speciaal ontworpen voor harde wind.

Slechts vijf van de zeven boten die van start gingen in Vigo, zijn nog in koers. De Movistar en de Sunergy and Friends moesten door averij voortijdig een haven opzoeken.

Snelheidsrecord

Onderweg brak de Nederlandse boot met internationale bemanning het snelheidsrecord in de Volvo Ocean Race. Dankzij de hard wind voer het zeiljacht afgelopen zondag 546 nautische mijlen (ruim 1000 kilometer) in 24 uur.