LEEUWARDEN - Voetbalclub Cambuur Leeuwarden is in de nacht van woensdag op donderdag op het nippertje behoed voor een bankroet. Vier mannen uit het 'old boys-netwerk' rond Cambuur hebben 350.000 euro op tafel gelegd. Daarmee worden vrijdag de salarissen van de spelers en andere medewerkers uitbetaald. Dat maakte interim-voorzitter Harjan van Dam van de Friese club uit de eerste divisie donderdag bekend.

De noodlijdende club uit de Friese hoofdstad wilde donderdag om 10.00 uur het faillissement aanvragen. Door de interventie van Wim Sleijfer, Dirk Hoekstra, Jan Riedstra en Klaas Buwalda heeft de club nog twee maanden de tijd om een structurele oplossing te vinden voor de financiële problemen. Advocaat Sleijfer is oud-bestuurlid van Cambuur, Riedstra en Hoekstra waren jarenlang op technisch vlak bij de club betrokken en Buwalda is sponsor van Cambuur.

Blamerend

"We waren het allang van plan, maar dit beslis je niet zo eenvoudig. Het geld is zonder voorwaarden of tegenprestatie gegeven. We hopen nu dat de ellende wordt opgelost", aldus Buwalda. "Het zou blamerend zijn voor de stad als Cambuur was verdwenen. Leeuwarden kan niet zonder betaald voetbal." Het viertal wil wel graag geïnformeerd worden over de ontwikkelingen rond de club en meedenken over oplossingen voor de problemen.

Advocaat Rick van der Spek, die Van Dam juridisch ondersteunt, kreeg pas ruim een uur na de persconferentie het bericht van zijn kantoor dat "het geld binnen is. Cambuur speelt daardoor vrijdagavond 'gewoon' in het eigen stadion tegen de koploper in de Gouden Gids Divisie, VVV uit Venlo.

Verkoop

Of Cambuur nu ook voor de langere termijn is gered, is niet duidelijk. Er zijn forse bedragen nodig om het seizoen af te maken en de totale financiering van Cambuur voor komende jaren rond te krijgen. De begroting van Cambuur bedraagt 3,5 miljoen euro. De club heeft een schuld van 8 miljoen euro. Die zou kunnen worden weggewerkt door de verkoop van het stadion aan de Accolade Groep voor 9,5 miljoen euro. De verkoop is nog echter lang niet rond en tot die tijd moet er geld op tafel komen bij de club om te kunnen overleven.

Aanvoerder Koen Brack hield dan ook een slag om de arm over de redding van de club. "De structurele oplossing is er nog lang niet, dus de stekker kan er nog uit", aldus Brack. De voorbereiding op de competitiewedstrijd van vrijdag verliep door alle heisa niet optimaal. "Maar we gaan gewoon voor de drie punten, daar ben je prof voor", aldus Brack. Terwijl in de catacomben van het Cambuur-stadion supporters gebak uitdeelden, was trainer Roy Wesseling dubbel opgelucht.

Onrealistisch

Allereerst omdat de club voorlopig verder kan, maar ook omdat hij niet werd begrepen toen hij in de regionale pers eerder dit seizoen zijn frustraties uitte. Wesseling was vorig seizoen door Cambuur bij Haarlem weggelokt met de belofte dat er geld voor nieuwe spelers zou zijn. Dat geld bleek er uiteindelijk niet te zijn, waardoor naar zijn mening het torenhoge verwachtingspatroon in Leeuwarden onrealistisch was.

Wesseling zat bij de supporters in het spelershome toen het goede nieuws werd bekendgemaakt. De supporters klapten blij, Wesseling niet. "Het cynische houdt ons op de been. Als technische staf trek je door alle ellende erg naar elkaar toe. Je leert elkaar goed kennen, maar dat is niet zielig. Van Dam kun je wel om een boodschap sturen, hij windt er geen doekjes om", zei de trainer met zijn hoop gericht op de interim-voorzitter. De trainer werd op zijn wenken bediend, want Van Dam zei voorlopig de club te blijven leiden.

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, nam met genoegen kennis van het feit dat Cambuur de mogelijkheid krijgt de herstructurering uit te voeren. "De KNVB is zich echter bewust dat het lek nog niet boven is. De licentiecommissie blijft toezien op naleving van de huidige afspraken en nieuw te maken afspraken", gaf Kesler aan.