CANBERRA - Na drie vlekkeloze optredens, met de doelcijfers 13-2, hebben de Nederlandse hockeyvrouwen donderdag in Canberra bij de Champions Trophy de eerste tegenslag beleefd. Het betrof meteen een dubbele domper: Puntenverlies tegen China (1-1) en het verlies van middenveldster Fatima Moreira de Melo met een bovenbeenblessure.

Aanvoerster Minke Booij was er wrang genoeg persoonlijk voor verantwoordelijk dat haar ervaren ploeggenote moest uitvallen. Al na een minuut of acht trof de centrale verdedigster Moreira de Melo, in een poging uit te verdedigen. De bal kwam net boven de rechterknie op het bovenbeen. De centrale middenveldster kon niet meer verder en zal de rest van dit toernooi hoogstwaarschijnlijk verplicht vanaf de zijlijn toekijken.

Puzzelen

"Dat wordt puzzelen", verzuchtte bondscoach Marc Lammers na de wedstrijd. "Ik heb nu alleen nog Jiske Snoeks en Maartje Goderie voor die positie. We krijgen nu wel een heel onervaren middenveld." Miek van Geenhuizen, die tijdens de eerste drie wedstrijden regelmatig Moreira de Melo als mid-mid verving, heeft na een lange blessureperiode nog te weinig conditie om de positie volwaardig over te kunnen nemen.

Door het gelijkspel tegen China werd de finale van zondag nog niet veiliggesteld. Argentinië en gastland Australië maken ook beide nog kans. Donderdag spelen ze nog tegen elkaar en als de Argentijnse vrouwen de verwachting waarmaken door te winnen, is alles nog mogelijk. Dan moet Oranje zaterdag tegen de Australische ploeg minimaal gelijkspelen.

Moreira de Melo

Het uitvallen van Moreira de Melo was donderdag goed te merken in het veld, zag Lammers. "De eerste negen minuten speelden we heel aardig, daarna werd het minder. Na rust pikten we het wel weer redelijk op, moet ik zeggen. Uiteindelijk ben ik met de 1-1 wel tevreden. China was fysiek sterk, het ging er af en toe hard aan toe." Ook Hoog (stick tegen het hoofd) en Voskamp gingen nog even tegen de grond. Zij hielden er echter geen blessure aan over.