ARNHEM - De rechtbank van Arnhem heeft Karel Aalbers donderdag veroordeeld tot een geldboete van 20.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. De oud-voorzitter van Vitesse was valsheid in geschrifte en fraude ten laste gelegd.

Uiteindelijk werd Aalbers slechts veroordeeld voor fraude over de wijze van uitbetaling aan de Griekse spits Machlas. Van de overige zaken werd hij vrijgesproken. Tegen Aalbers was een jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist.

Opgelucht

Vanuit China, waar hij om zakelijke redenen verblijft, liet Aalbers weten "blij en opgelucht" te zijn. "Achttien jaar heb ik in het voetbal gezeten, alles is overhoop gehaald en dan blijft dit over. Verder helemaal niets." Aalbers beschouwt de uitspraak als "rehabilitatie", al sluit hij nog niet uit beroep te zullen aantekenen.

Ook zijn advocaat Dronkers sprak in bedekte termen van een zege. "Hij is van vijf feiten vrijgesproken. De drie punten waarop meneer Aalbers wel is veroordeeld hebben alle betrekking op één geschil: een fiscale discussie over de wijze van uitbetaling van het salaris van Machlas. Zonder voorgeschiedenis is dit iets wat met een transactie had kunnen worden afgehandeld."

Ook officier van justitie Sta was niet geheel ongelukkig met de uitspraak. "Op de punten waarop de verdachte is vrijgesproken blijf ik van mening verschillen met de rechtbank. Uiteraard ga ik die punten nog eens bestuderen. Verder ben ik niet ontevreden."

Machlas

Volgens de rechtbank heeft Aalbers zich schuldig gemaakt aan het vervalsen van het spelerscontract van Machlas. In de overeenkomst stond dat de Griek 500.000 gulden per seizoen zou ontvangen, terwijl dit in werkelijkheid 2.500.000 was. Hierdoor is op onjuiste wijze aangifte van loonbelasting gedaan. Ook heeft Aalbers de belastingdienst onvolledig ingelicht.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, zijn blanco strafblad, het gegeven dat de feiten dateren van 1998 en 1999 en dat de verdachte van vijf feiten werd vrijgesproken.