GELSENKIRCHEN - Ondanks een forse nederlaag woensdag tegen Schalke 04 (3-0) heeft PSV plaatsing voor de volgende ronde van Champions League nog in eigen hand. Als de Eindhovense ploeg over twee weken de thuiswedstrijd tegen Fenerbahce wint, plaatst de ploeg zich bij de laatste zestien van het toernooi.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het duel tussen PSV en Schalke 04 was op voorhand al voer voor rekenmeesters. Na de wedstrijd konden de rekenmachines opnieuw uit de tas. PSV is weliswaar nog kansrijk om zich als tweede Nederlandse ploeg bij de laatste zestien in de Champions League te voegen, maar er ligt een fors gevaar op de loer. Wint Fenerbahce over twee weken in Eindhoven, dan wordt PSV laatste in groep E en plaatst het zich niet eens voor de UEFA-beker.

Aissati

Hiddink koos ervoor in het cruciale duel opnieuw een beroep te doen op zijn twee toptalenten Aissati en Afellay. De twee zorgden drie weken geleden in de thuiswedstrijd tegen AC Milan voor de nodige opwinding met een uitstekend optreden. Vooral Aissati, de jongste Nederlander ooit in de Champions League, speelde tegen de Italianen uitstekend en kreeg van zijn coach een nieuwe kans zich te bewijzen op het allerhoogste clubniveau.

De wetenschap dat PSV ook met een gelijkspel uitstekende zaken zou doen in groep E zorgde ervoor dat het zich licht aanpaste in de uitverkochte Arena Auf Schalke. Mede door de blessure van Beasley koos Hiddink voor een opstelling zonder specifieke linksbuiten. Aissati speelde 'hangend' op links en was in de praktijk meer middenvelder dan aanvaller.

Aanspeelpunt

De Eindhovenaren konden mede door de omzettingen voor rust niet overtuigen. Met Robert op de plaats van Vennegoor of Hesselink en Farfan als tweede aanvaller miste PSV een aanspeelpunt voorin.

Bovendien was Aissati lang niet zo balvast als tegen AC Milan, waardoor Schalke Brabantse aanvallen vaak vroegtijdig kon verstoren. Illustratief was dat PSV in de hele eerste helft slechts één goede kans kreeg. In de 24e minuut was Robert het eindstation na een snelle aanval, maar zag keeper Rost zijn inzet onschadelijk maken.

Achterstand

PSV stond toen al op achterstand. In de 18e minuut maakte Ooijer onbedoeld hands in het strafschopgebied en legde scheidsrechter Lobos de bal op de stip. Aanvoerder Kobiashvili maakte vervolgens vanaf elf meter geen fout: 1-0. Vlak voor rust had Lincoln 2-0 op de voet, maar raakte de paal nadat hij alle ruimte had gekregen uit te halen.

Die stand en het spel van PSV voor de pauze noopten Hiddink ertoe in de rust fors in te grijpen. Hij haalde Simons en Afellay naar de kant ten faveure van Vennegoor of Hesselink en Lucius. De verandering werkte redelijk. Met Vennegoor of Hesselink kreeg PSV wat meer body in de aanval en Lucius is al jaren erg belangrijk voor de balans in het elftal. PSV trachtte in elk geval met aanvallend spel de gelijkmaker te forceren.

Kwetsbaar

Die manier van spelen maakte de Eindhovenaren ook kwetsbaar. PSV speelde met enorm veel ruimte achter de verdediging en Schalke wachtte op mogelijkheden daar gebruik van te maken. In de 72e minuut kwam de genadeklap voor het elftal van Hiddink.

Nadat Lincoln met een prachtig boogballetje de lat boven Gomes raakte, stond Kobiashvili op juiste plaats om zijn tweede treffer van de avond te maken: 2-0. Een paar minuten later mocht hij opnieuw vanaf elf meter aanleggen - nadat invaller Sibon Ernst vloerde in het strafschopgebied - en bepaalde hij de eindstand op 3-0.