BRUSSEL - De Europese Commissie gaat de klachten onderzoeken over de manier waarop de wereldvoetbalfederatie FIFA de kaartverkoop voor de eindronde van het wereldkampioenschap in Duitsland regelt. Verschillende Europarlementariërs signaleerden dat de FIFA mensen entreebiljetten vooraf laat betalen zonder garantie te geven dat zij ook daadwerkelijk kaarten krijgen.

Indien dat niet het geval is, krijgen de mensen hun geld terug met aftrek van vijf euro administratiekosten. Wie betaalt heeft, komt op een wachtlijst voor de kaarten die terugkomen van nationale bonden, sponsors en partners van de FIFA. Niet eerder dan op 6 februari wordt geloot met vrijgekomen toegangskaarten. De FIFA heeft niet gereageerd op de klachten en de actie die de Europese Commissie gaat ondernemen.

De Europese Commissie had eerder een conflict met de FIFA over de kaartverkoop. In mei drong de EC de voetbalfederatie het betalingssysteem te veranderen. Toen kon er alleen betaald worden met de Master Card, van de creditcardmaatschappij die sponsor is van de FIFA. Na het ingrijpen van de Commissie kon er ook met andere creditcards worden betaald. De eindronde van het WK in Duitsland is van 9 juni tot 9 juli.

De 32 teams spelen in totaal 64 wedstrijden in 12 verschillende stadions.