ROOSENDAAL - RBC Roosendaal heeft verdediger José Fortes Rodriguez een boete opgelegd naar aanleiding van zijn beledigende opmerkingen aan het adres van scheidsrechter Temmink in het verloren duel tegen Heracles Almelo.

Fortes Rodriguez, die met een rode kaart het veld verliet, verklaarde zondag voor de tv-camera's dat Temmink de uiterlijke kenmerken vertoonde van iemand die lijdt aan het syndroom van Down. De hoogte van de geldstraf is niet bekend gemaakt.

Fortes Rodriguez is donderdag weer welkom op de training van RBC. Hij is zondag nog niet inzetbaar tijdens de uitwedstrijd van de club uit Roosendaal tegen Heerenveen.

Geschorst

De verdediger is als gevolg van een rode in het laatste duel met Heracles voor een wedstrijd geschorst. De openbare aanklager van de KNVB is bovendien een vooronderzoek naar de uitspraken van Fortes Rodriguez over scheidsrechter Temmink gestart.

De eredivisieclub zette de verdediger maandag voorlopig op non-actief. RBC heeft de speler naast de boete ook een officiële berisping gegeven. RBC Roosendaal zal nog dit seizoen een project organiseren om iets te doen voor kinderen met het syndroom van Down. Fortes Rodriguez zal daaraan zijn medewerking verlenen. Het bedrag van de boete gaat naar een goed doel.

Excuses

De speler heeft inmiddels zijn excuses gemaakt voor de opmerkingen, die tot veel commotie leidden. Temmink heeft de beladen tekst gemeld bij de KNVB. De aanklager betaald voetbal kondigde al een vooronderzoek aan, waarbij hij de tv-beelden zal gebruiken. Fortes Rodriguez moet een schriftelijk verklaring afgeven. De KNVB liet maandag al weten dat de 33-jarige verdediger "de belangen van de leden van de KNVB en het betaalde voetbal heeft geschaad".