AMSTERDAM - Het in eigen land bijna gekapseisde vlaggenschip van Ajax heeft buiten territoriale wateren een reddingsboei gevonden. Met een thuisoverwinning op Sparta Praag (2-1) verzekerden de Amsterdammers zich dinsdagavond voor eigen publiek van de tweede ronde van de Champions League.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Grote man aan de kant van Ajax was invaller De Jong. Hij maakte beide treffers voor de Amsterdammers, die Sparta Praag in blessuretijd nog zagen tegenscoren. De middenvelder trof in de 68e minuut met het hoofd doel en had in de 89e minuut met een afstandschot succes.

Een blik op groep B van de Champions League verklaart waarom Ajax met de Europese elite mag overwinteren. Sparta Praag, de huidige nummer tien van de Tsjechische competitie, en de Zwitserse middenmoter FC Thun zijn kwalitatief namelijk nog minder dan de Amsterdammers.

Het succesje in Europa komt als geroepen voor Ajax. De Amsterdammers kunnen in eigen land voorlopig met moeite aanhaken bij de subtoppers in de eredivisie. Bijna halverwege het seizoen is trainer Blind nog steeds op zoek naar zijn ideale basisformatie.

Geduld

Zoals wel vaker de laatste jaren is het geduld van de fanatieke Amsterdamse supporterschare bijna op. Een deel van de aanhang heeft inmiddels voorzitter Jaakke als zondebok voor het uitblijven van goede resultaten verkozen.

De preses meldde zich maandag nog op het politiebureau in zijn woonplaats omdat zijn auto was vernield. Hij moest het tijdens de ontmoeting met Sparta Praag weer ontgelden. "Jaakke in de zak van Sinterklaas", zongen de achter het doel verzamelde F-siders. "Jaakke rot op", klonk het ook nog toen Ajax door een treffer van invaller De Jong leidde (1-0).

Jaakke is als voorzitter medeverantwoordelijk voor het gevoerde beleid bij Ajax. Hij kan het echter niet helpen dat de technische mensen bij Ajax ook afgelopen zomer geen makkelijk scorende spits en ervaren middenvelder naar Amsterdam haalden. Het valt Jaakke eveneens niet aan te rekenen dat Maxwell, Trabelsi en Pienaar de club zonder vergoedingsom verlaten. De Jong en Galasek twijfelen nog.

Trainer Blind posteerde tijdens de thuiswedstrijd tegen Sparta Praag verdediger Vermaelen naast Grygera in het hart van de Amsterdamse defensie. De Belg speelde op de positie van Maduro die op zijn beurt op het middenveld de geschorste Galasek verving.

Laag tempo

Sparta Praag acteerde slechts met een diepe spits waardoor vleugelverdedigers Emanuelson en Trabelsi afwisselend door konden schuiven naar het middenveld. Ajax speelde echter in zo'n laag tempo dat de tien verdedigend ingestelde spelers van Sparta Praag vaak alle tijd kregen om zich rond het eigen strafschopgebied te verzamelen.

Bij gebrek aan authentieke vleugelspelers speelde Ajax een voorspelbaar aanvalspel. Sparta Praag bleef aanvankelijk moeiteloos overeind. Ajax kreeg in de eerste helft slechts één mogelijkheid. Vermaelen kopte op aangeven van Sneijder in het zijnet.

De Jong

Blind bracht vlak na rust de aanvallend ingestelde De Jong voor Lindenbergh. Rosenberg mocht na een uur de onzichtbare Anastasiou aflossen. De bevrijdende treffers kwamen uiteindelijk niet van de Zweedse spits maar van middenvelder De Jong. De Amsterdammer loodste zijn club met twee doelpunten naar de tweede ronde van de Champions League. Petras redde in blessuretijd de eer voor de Tsjechen en maakte 2-1.

Contract

De Jong wilde het na afloop ook niet hebben over zijn aflopende contract. "Het belangrijkste is dat ik plezier in het spelletje heb. Daar gaat het uiteindelijk om. Vandaag heb ik plezier want Ajax gaat naar de tweede ronde van de Champions League. Door twee treffers van mij nog wel."

"De Jong heeft een leeuwenhart", prees Blind zijn middenvelder na afloop van de wedstrijd. "Ik wilde met Sneijder als schaduwspits spelen. Daarom had ik twee controlerende middenvelders nodig. Ik heb voor Maduro en Lindenbergh gekozen. De Jong is namelijk in mijn ogen meer een aanvallende middenvelder."

'Beetje pijn'

"Het deed mij een beetje pijn om De Jong op de bank te laten beginnen", aldus Blind. "Die jongen geeft namelijk altijd alles voor de club. Ik vind het daarom ook heel mooi dat hij met twee treffers van zich liet horen." Blind was blij met de kwalificatie voor de tweede ronde van de Champions League.

"Dat is goed voor de club. Maar we moeten ons nu ook niet blind staren op dit succes. We wisten dat we een betere ploeg waren dan Sparta Praag en FC Thun. Dat hebben we in vier wedstrijden ook laten zien. Maar ik besef ook dat we er nog lang niet zijn. We moeten verder. Zondag wacht FC Utrecht alweer. Dat wordt weer een moeilijke wedstrijd."