MELBOURNE - De 'Van Gelder' liep dinsdag in Melbourne prima. Ringenturner Yuri van Gelder was na zijn oefening in de kwalificatie bij de wereldtitelstrijd blij dat zijn zelf bedachte element nu eindelijk de officiële erkenning krijgt. Het publiek toonde dinsdag wel de waardering waarnaar Van Gelder bij de internationale bond tevergeefs heeft gezocht.

Het zware krachtelement, volgens Van Gelder en zijn coach Remi Lens het zwaarste dat er bestaat, werd in hun ogen ondergewaardeerd door de technische commissie van de WK. Het telt nu als D-element, een weinig flatterende waardering. Van Gelder en Lens hadden gerekend op een E-status en gehoopt op een Super-E, met bijbehorende bonuspunten. Dan is het interessant om het te blijven doen. D-elementen zijn er zoveel, die geven niet de doorslag als het om medailles gaat.

De Europees kampioen toonde dinsdag in de kwalificatie het onderdeel, dat hij vanwege de zwaarte en de geringe waarde nu "onnodig krachten verslindend" noemt. In de finale, als hij die haalt, laat de 22-jarige Waalwijker het zaterdag waarschijnlijk achterwege. Van Gelder kreeg dinsdag van de jury voor zijn oefening de score van 9,662. Ook daarmee was hij niet geheel tevreden, hoewel het op dat moment de hoogste op ringen was.

Superstreng

"Ik vond het een beetje laag, had het hoger verwacht", zei Van Gelder ietwat bedremmeld. "Ik denk wel dat ik er de finale mee haal, maar de jury was superstreng. Ik hoop dat de juryleden de rest van de wedstrijd zo streng blijven." Lens kon zich niet direct herinneren wanneer zijn pupil voor het laatst bij 9,662 was blijven steken. "Ik zag in elk geval niet zoveel fout gaan", zei Lens terwijl hij op een videocamera de oefening, van grote hoogte gefilmd, nog eens terugkeek.

De 'Van Gelder'

Wat Van Gelder tijdens zijn oefening ook zelf had gehoord, was de reactie van de toeschouwers op het moment dat hij zijn zelf ontworpen onderdeel toonde. De 'Van Gelder' houdt voortaan in dat een turner in horizontale houding onder de ringen hangt, zich opdrukt tot tussen de ringen en meteen doorgaat naar een positie boven de ringen, nog steeds horizontaal.

De toeschouwers in Australië applaudisseerden er dinsdag voor en sommigen lieten nog een bewonderend oooh of aaah horen. "Zij zien het dus wel", zei Van Gelder verongelijkt. "Maar blijkbaar ziet het er voor de technische commissie te makkelijk uit als ik het doe. Ik heb er wel flink van gebaald. Maandenlang heb ik keihard getraind op iets dat niemand kan en nu beslissen een paar mensen dat het blijkbaar nogal makkelijk is. Maar goed, mijn naam staat nu in elk geval wel voor altijd in de boeken."