ROOSENDAAL - RBC Roosendaal heeft maandag speler Jose Fortes Rodriguez op non-actief gesteld. De voetbalclub uit de eredivisie deed dat naar aanleiding van beledigende uitspraken van de verdediger. Fortes Rodriguez zei zondag voor de televisiecamera's van Talpa dat scheidsrechter Temmink uiterlijke kenmerken vertoont van iemand die lijdt aan het syndroom van Down.

Bekijk video: Modem/ Breedband

RBC distantieerde zich zondag onmiddellijk van de grievende uitspraken van Fortes Rodriguez en kondigde maatregelen aan. Na spoedberaad op maandag herhaalde interim-directeur Mascha Simons dat RBC zeer geschokt is door de teksten van de speler. "We zoeken nog contact met zijn zaakwaarnemer, vandaar dat wij hem tot nader order op non-actief stellen. We nemen nog vandaag of uiterlijk morgen een definitief besluit."

Gele kaart

Fortes Rodriguez had zondag in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Heracles een bizarre invalbeurt. Hij kwam in de 56e minuut het veld in, maar kon na twee minuten al vertrekken. Hij kreeg eerst geel voor een overtreding en daarna nog een gele kaart voor het beledigen van Temmink. De speler gaf vervolgens in de kleedkamer zijn ophefmakende commentaar.

Excuses

Maandag betuigde Fortes Rodriguez spijt. "Ik wilde alleen Temmink kwetsen, niet de mensen met het syndroom van Down. Ik wil iedereen die heb gekwetst excuses aanbieden", zei hij in het programma 'Voetbal Insite' van RTL. "Ik was heel erg kwaad en dan doe je zo'n belachelijke uitspraak."

De aanklager betaald voetbal reageerde maandag ook meteen. Hij kondigde een vooronderzoek aan. De aanklager zal daarbij de televisiebeelden gebruiken. In een persbericht liet de KNVB al weten dat Fortes Rodriguez "de belangen van de leden van de KNVB en van het betaald voetbal heeft geschaad." De aanklager zal deze week een schriftelijke verklaring van de voetballer opvragen en dan een schikkingsvoorstel doen.

De 33-jarige Fortes Rodriguez speelde jarenlang bij AZ. Hij vertrok vorig seizoen na onenigheid met toenmalig trainer Co Adriaanse. RBC nam de geboren Spanjaard onder zijn hoede. Hij hoopt, ondanks de veroorzaakte commotie, dit seizoen toch nog wedstrijden voor de Roosendaalse club te kunnen spelen.