AMSTERDAM - Onverstoorbaar keken enkele leden van de UEFA maandag zoals gebruikelijk toe hoe Ajax en Sparta Praag de laatste voorbereidingen op hun onderlinge duel in de Champions League afwerkten.

Bekijk video: voorbeschouwing Emanuelson Modem/ Breedband

De tijden dat het prestigieuze toernooi garant staat voor topvoetbal zijn kennelijk voorbij. Bij een zege op de huidige nummer tien van Tsjechië schaart de Amsterdamse nummer zes van Nederland zich dinsdag in de Arena bij de beste zestien clubs van Europa.

Zelfs bij een gelijkspel tegen Sparta Praag is Ajax wellicht al zeker van deelname aan de tweede ronde van de Champions League. De Amsterdammers hebben dan wel de hulp nodig van Arsenal dat in dat geval de uitwedstrijd bij FC Thun winnend moet afsluiten.

Een dag voor de tweede ontmoeting van dit seizoen met Sparta Praag was trainer Blind realistisch genoeg om te erkennen dat de uitgangspositie van Ajax in Europa de werkelijke status van de club niet onderschrijft. Bijna halverwege het seizoen zoekt de oefenmeester nog steeds naar zijn beste elftal.

Overwinteren

Met veel moeite vond Ajax afgelopen weekeinde aansluiting met de subtop van de eredivisie. En dat dankzij een eigen doelpunt van Twente-verdediger Majstorovic, de eerste competitietreffer voor Ajax na ruim 440 minuten schotloos voetballen.

"Ik kan me goed voorstellen dat het een beetje raar aandoet wanneer we met de beste vijftien clubs in de Champions League overwinteren", erkende trainer Blind. "We hebben gewoon geluk met de loting gehad. Het zou namelijk nog vreemder zijn wanneer Sparta Praag of FC Thun verder zouden bekeren in de Champions League. Vergeleken met die clubs hebben we meer kwaliteit."

Poborsky

Ook onder de nieuwe trainer Griga is Sparta Praag niet meer dan de huidige nummer tien van de zwakke Tsjechische competitie. De oud-spits van Feyenoord kan sinds ruim een maand niet meer over zijn beste speler beschikken. International Poborsky, nog wel tijdens het eerste duel (1-1) met Ajax actief, is na een conflict met de voorganger van Griga vertrokken.

In de maar voortdurende zoektocht naar zijn beste formatie gokt trainer Blind waarschijnlijk weer op een vergeleken met de laatste wedstrijd tegen FC Twente geheel nieuwe voorhoede. Bij absentie van de geblesseerde Babel krijgt de Armeniër Manucharyan vermoedelijk als linksbuiten de voorkeur boven Boukhari.

Pienaar vervangt Rosales weer als rechtsbuiten en de kans is groot dat centrumspits Anastasiou voor Rosenberg moet wijken. De Zweed functioneerde als invaller redelijk tegen FC Twente en scoorde in de allerlaatste seconde zijn tweede competitietreffer.

Rosenberg

"Rosenberg is goed bezig", vindt Blind. "Hopelijk ziet het publiek dat ook. Ik vind het niet erg dat onze supporters kritisch zijn. Je mag namelijk iets van Ajax verwachten. Maar het heeft geen zin om het stadion zoals zaterdag tegen FC Twente al na rust te verlaten. Daar help je niemand mee. Zeker je club niet."

Honderden morrende F-siders verlieten het stadion omdat ze verhaal wilden halen bij voorzitter Jaakke. De uitgerukte ME voorkwam dat. De preses van Ajax wilde vervolgens met een afvaardiging van de fans om de tafel zitten. De supporters lieten het toen echter afweten.