TILBURG - Willem II heeft trainer Robert Maaskant ontslagen. Volgens voorzitter Jan Vullings was er na de teleurstellende resultaten van de hoofdmacht geen andere oplossing meer.

De Tilburgse ploeg verloor afgelopen vrijdag thuis van Vitesse (3-4), met als resulaat de voorlaatste plaats in de eredivisie. En die positie is gezien de kwaliteit in de ploeg zeer teleurstellend. Maaskant is de eerste trainer in het betaald voetbal die dit seizoen is ontslagen.

"De stand op de ranglijst is dramatisch. De supporters en de sponsors begonnen te morren. Het ontslag van Maaskant was onontkoombaar. Het besluit hebben we zondag in een spoedberaad genomen. Je zoekt met elkaar naar oplossingen om uit de problemen te komen en dat betekende dat we van Maaskant afscheid moesten nemen", aldus Vullings.

Maaskant kon wel begrip opbrengen voor dat besluit. "De reden is de slechte resultaten. Ik kan dat ook niet ontkennen. Het is wel erg jammer en ik ben erg teleurgesteld dat ik mijn werk bij Willem II niet kan afmaken. Maar het zij zo", reageerde de trainer voor Radio 1.

Muiterij

Bovendien was er vorig week binnen de spelersgroep muiterij ontstaan. Zo hoopte verdediger Jos van Nieuwstadt, naar de tribune verbannen tegen Vitesse, dat Willem II zou verliezen van de Arnhemmers. Hij stelde in de media dat hij dan van Maaskant zou worden verlost. Van Nieuwstadt kreeg maandag gelijk.

Technisch manager Kees Zwamborn neemt voorlopig de taken van Maaskant waar. In de wandelgangen circuleren al de namen van Johan Neeskens en Willem van Hanegem als nieuwe trainer. Maaskant was aan zijn tweede seizoen in Tilburg bezig. Het eerste jaar haalde hij met Willem II een tiende plek in de competitie en dat viel tegen. De finaleplaats in de Amstel Cup, met als beloning UEFA-bekervoetbal, maakte toen het seizoen alsnog goed.

Maar met slechts twee competitiezeges tot nu toe kon de trainer wachten op ontslag. De laatste winst van Willem II was op 24 september thuis tegen ADO Den Haag. Daarna leverde alleen het duel tegen Sparta een punt op (0-0).