SALT LAKE CITY - Erben Wennemars werd de roemruchte verhalen over Chad Hedrick een beetje beu. Volgens de anekdotes zou de schaatser tot in de late uurtjes bier drinken en de volgende dag 'even' een toptijd schaatsen. Met een Nederlands record op de 1500 meter bewees de Zwollenaar dat ook een serieuze aanpak succes kan hebben.

"Hedrick drinkt bier en leeft ruig", sprak Wennemars. "En wij gedisciplineerde topsportertjes maken ons druk of we wel op tijd naar bed gaan. Daarom had ik dit record nodig. Ik heb laten zien dat je moet leven als topsporter om hard te kunnen schaatsen."

Wennemars klokte op de 1500 meter een tijd van 1.43,51 en schreef daarmee het nationaal record van Jochem Uytdehaage (1.44,57) uit de boeken. Maar Hedrick achter zich laten, daar slaagde de PostcodeLoterij-schaatser niet in. De Amerikaan kwam in Salt Lake tot een nieuw wereldrecord: 1.42,78. "Daar schrik ik niet van", zei Wennemars. "Begrijp me niet verkeerd: Chad heeft fantastisch gereden en is de terechte winnaar. Maar wat Hedrick kan, kan ik ook."

De sprintwereldkampioen concludeerde achteraf dat hij een fout maakte door achter de Noor Petter Andersen te kruisen. "Ik had er gewoon langs moeten gaan. Die rondetijd van 25,4 is te langzaam", meende hij.

De marge met winnaar Hedrick vond Wennemars niet verontrustend. Hij wees erop dat de Europeanen nog niet volledig zijn gewend aan de omstandigheden op het snelle ijs van Calgary en Salt Lake. Coach Jac Orie sprak ook van een 'vertekend beeld'. "Erben rijdt een seconde harder dan vorige week in Calgary. Dat is veel, hoor", sprak de Hagenaar. "Ik ben ervan overtuigd dat - wanneer er volgende week weer in Salt Lake zou worden geschaatst - het gat met Hedrick nog kleiner is."