GRONINGEN - AZ laat momenteel te veel punten liggen in de 'kleine' wedstrijden om de status van serieuze titelkandidaat waar te maken. De Alkmaarse ploeg bleef een dag na het puntenverlies van concurrent PSV (4-4 tegen RKC Waalwijk) bij FC Groningen eveneens steken op een gelijkspel: 0-0. De voorgaande competitiewedstrijd thuis tegen SC Heracles leverde al evenmin een overwinning op (2-2).

Bekijk video AZ: Modem/ Breedband

Bekijk video FC Groningen: Modem/ Breedband

AZ, met de dynamische verdediger De Cler terug van een blessure, dwingt in deze fase van de competitie te weinig af. De ploeg van coach Van Gaal speelt niet dominant genoeg, het is allemaal net iets te speels, net iets te vrijblijvend. De wil om hoe dan ook te winnen, straalt te weinig van het getalenteerde Alkmaarse team af.

Timmer

Het levendige duel in het sfeervolle Oosterpark eindigde zoals het begon, met een knappe actie van AZ-doelman Timmer. De tweede keeper van Oranje hield al na amper tien seconden met een reflex Nevland van scoren af. In de extra tijd keerde Timmer, die vrijwel altijd goed staat opgesteld, een kopbal van de sterke Levtsjenko. Tussen beide reddingen in had Timmer het ook al aanmerkelijk drukker dan zijn merkwaardige Groningse collega Roorda, die vooral met zijn uittrappen vanaf de grond veel gevaar in zijn eigen verdediging veroorzaakte.

Bij AZ, dat donderdag in Alkmaar voor de UEFA-beker tegen Middlesbrough aantreedt, waren Perez en Arveladze dicht bij een doelpunt. De Deen schoot in de 23e minuut op de paal, de Georgiër vond op miraculeuze wijze doelman Roorda op zijn weg na een imponerende solo van invaller Huysegems. Overigens raakte ook Levtsjenko met een kopbal in de 58e minuut nog de paal. Daarmee waren de kansen en het spelbeeld in het Oosterpark redelijk in evenwicht.

Heerenveen onder de maat

Heerenveen heeft tegen Sparta (2-1) weinig zelfvertrouwen opgebouwd voor het UEFA-bekerduel donderdag tegen Olympique Marseille . De Friezen wonnen weliswaar voor de tweede keer deze competitie een uitduel, maar het vertoonde spel op het Kasteel was ver beneden de maat. Met wat geluk had Sparta zich in de slotfase nog naar een verdiend gelijkspel geknokt.

De moeizame winst tegen de hardwerkende maar kwalitatief arme Rotterdamse ploeg leverde Heerenveen bovendien blessures op voor doelman Waterman (knie) en middenvelder Kissi (enkel). Ook Bosvelt, samen met Breuer de beste spelers van Heerenveen, moest er voortijdig af. Hij kreeg last van zijn hamstring. "Het zijn gezonde jongens, maar het wordt toch moeilijk naar Marseille toe. Het kan wel eens puzzelen aan de opstelling worden", aldus trainer Verbeek.

Een gebrek aan scherpte en vooral inzet kostte Heerenveen tegen Sparta bijna punten. Na de 2-0 van Huntelaar in de 53e minuut (zijn tiende competitietreffer) leek er niets aan de hand. De ploeg was echter niet in staat om de wedstrijd rustig uit te spelen en kwam na de 1-2 van voormalig Heerenveen-speler Rose zelfs in de verdrukking. Sparta miste echter het geluk bij pogingen in de slotfase van Oost (schot), Cvetkov (kopbal) en Polak (schot).

Zorgen RBC

De crisis bij RBC Roosendaal bereikte zondag een nieuw dieptepunt. Heracles Almelo speelde de hekkensluiter volledig weg: 3-0. Niet alleen het resultaat was wederom teleurstellend, RBC speelde nog niet eerder dit seizoen zo bedroevend. Na twaalf wedstrijden hebben de Roosendalers pas drie punten, die allemaal in eigen huis werden behaald.

Alleen al in de eerste helft liet Heracles zeventien doelpogingen noteren. Nadat Hellings de thuisploeg al vroeg op voorsprong schoot, raakte spits Tamerus voor rust drie keer de paal. Ook haalde Fleur nog een bal van de doellijn.

Rode kaart

Extra pijnlijk was de rode kaart voor verdediger Fortes Rodriquez. In de 56e minuut viel hij in voor de geblesseerde Loran, nog geen twee minuten later kon de oud-AZ-speler vertrekken. Bij zijn eerste duel schopte hij direct een tegenstander onderuit, goed voor geel, waarna hij aansluitend een tweede gele kaart kreeg voor een opmerking richting scheidsrechter Temmink.

'Heerlijke middag'

Tegen tien RBC'ers kon Heracles gemakkelijk verder uitlopen. Via treffers van Calincov en Hirayama werd het 3-0 en boekten de Almeloërs de eerste zege sinds 10 september. "We hebben echt fantastisch gespeeld", keek Bosz op een heel andere wijze op het duel terug. "Een heerlijke middag."

Collega Roks beseft dat het ook voor hem niet al te lang meer moet duren voordat de eerste zege een feit wordt. Toch voelt hij zich nog niet onder druk staan. "Maar dat er komende week veel gepraat gaat worden, is duidelijk. We moeten spijkers met koppen slaan."